|
Albanië
De keuken in Albanië kent veel Turkse invloeden. In elke bakkerij vind je baklava of byrek, wat typisch Turkse lekkernijen zijn. Maar ook de Griekse keuken is duidelijk te herkennen, o.a. door feta en olijven. Daarnaast is de grill populair en bier spotgoedkoop. Een speciaal kenmerk van de Albanese keuken is de verscheidenheid van de ingrediënten in maaltijden met o.a. tarwe, maïs, rijst, gerst, aardappelen, bonen, fruit, wortel en koolsoorten. Vaak gebruikte vleessoorten zijn lam, geit, rundvlees, kalfsvlees en kip. Vis is ook algemeen verkrijgbaar door heel Albanië. Het ontbijt van de Albanezen bestaat uit een omelet, brood en jam. De lunch en het avondeten worden gevormd door een vleesgerecht (zoals musaka), met een Griekse salade, waar fetakaas in zit. Peper, tomaat en wortels worden veelal ingemaakt tot gelei. Ook pastagerechten worden veel gegeten. Een populaire groente is de okra, een langwerpige boon. Een heerlijk dessert is de Albanese yoghurt, kos. |