Je hoort de naam regenboogforel, zalmforel en forel. Forellen zijn slanke vissen, die tot de familie van de zalmen behoren. Voor een nauwkeurig verschil tussen zalmen en forellen is er nauwelijks een wetenschappelijke basis. In het algemeen noemt men de in zoetwater levende zalmen forellen en die in de zee leven zalmen. Dit is de regenboogforel. De naam dankt hij aan de vele regenboogachtige kleuren op zijn huid. Deze forel wordt veel gebruikt in de visteelt. Er zijn een groot aantal variëteiten voor verschillende doeleinden. De zalmforel is eigenlijk geen aparte soort vis, maar een 'gewone' regenboogforel. De ‘zalmforel’ heeft echter langer in kweekbakken geleefd, vandaar dat de zalmforel over het algemeen wat groter is. De zalmkleur dankt deze vis aan natuurlijke kleurstoffen in het voedsel wat deze vissen te eten krijgen. Forel wordt op een verantwoorde manier gekweekt in zogenoemde doorstroomsystemen. Er is geen sprake van gebruik van antibiotica. Het in 2012 geïntroduceerde keurmerk voor kweekvis, ASC – dit is als het ware het zusje van MSC voor wild gevangen vis – heeft begin 2013 de voorwaarden voor de forelkweek vastgesteld. Het traject voor certificering met ASC is nu gestart en de eerste forel met dit label kan eind van 2014 worden verwacht. Op onderstaande film verteld visboer Camiel Hoefs hoe forel wordt gekweekt en wat je er mee kunt doen.
|
FilmsIn dit gedeelte van de site tref je allerlei filmpjes aan. Dat kunnen grappige zijn, diepzinnige, opmerkelijke, leerzame, maar vooral stap voor stap uitleg over bepaalde kooktechnieken door gerenommeerde meesterkoks. Categorieën
Alles
|