Als er één gerecht is dat onlosmakelijk met Beijing verbonden is, dan is dit toch wel Pekingeend zijn. Het gerecht is uiteraard vernoemd naar de wijze waarop de overheerlijke geroosterde eend al eeuwenlang in de Chinese hoofdstad gegeten wordt. Langzaam geroosterd en sappig, wordt deze beroemde gerecht geserveerd met dunne crêpe-achtige "lotusblad pannenkoeken" (Heye bing), zoete noodle saus (tianmianjiang) of hoisinsaus (haixianjiang) en fijn gesneden groene uien. Vaak snijdt de dienstdoende chef de vers geroosterde eend aan je tafel in plakjes. Eenmaal geserveerd, wordt het vlees verpakt in een pannenkoekje. De geschiedenis van de geroosterde eend is terug te voeren tot de Yuan-dynastie (1206-1368) toen het in manuscripten werd genoemd als een van de keizerlijke gerechten. In het begin van de 15e eeuw van de Ming-dynastie, bleef in Peking de geroosterde eend een van de bekendste gerechten op keizerlijk hof menu's. Volgens de overlevering is het eerste geroosterde eend restaurant in Peking het oude Bianyifang Restaurant, dat tijdens de Jiajing bewind (1522-1566) werd geopend. Tijdens de Qianlong periode (1736-1796) was geroosterde eend een favoriete lekkernij van de hogere klassen. Volgens Recepten uit de Suiyuan Garden, het beroemde kookboek geschreven door de dichter en gastronoom Yuan Mei, "De beroemde geroosterde eend wordt bereid door een jong eendje op een spit in een oven rond te draaien. Om aan de groeiende vraag naar geroosterde eend te voldoen, en met het oog op dat er veel mee verdient werd, zijn veel restaurants geopend onder dezelfde naam Bianyifang. In 1926 waren er negen geroosterde eend restaurants in Peking met deze naam. In de late jaren 60 werd het Bianyifang Restaurant veranderd in het Chongwenmen Roast Duck Restaurant, maar in 1979 toch weer met zijn oude naam. Het menu bevat meer dan 20 traditionele eend gerechten, waaronder de vier Delicatessen: vleugel en web, lever, hart en alvleesklier. Tegenwoordig is het Quanjude Restaurant, het grootste geroosterde eend restaurant in Peking, zo niet van de wereld, geopend in 1979. Gelegen in de buurt Hepingmen Gate (Vredes Poort), het heeft een vloeroppervlakte van 15.000 vierkante meter verdeeld in 41 eetzalen, waaronder een, waar 600 klanten tegelijk bediend kunnen worden. De grote truc voor het bereiden van de pekingeend uit dit restaurant is dat de huid voordat de eend de oven in gaat door middel van een luchtpomp van het vlees gescheiden wordt, waardoor deze in de oven erg knapperig wordt. Door veel Chinezen wordt de huid dan ook als het beste deel van de eend beschouwd en in veel restaurants zal de kok stukjes huid met erg dunne stukjes vlees uitsnijden. Het zelf maken is een hele klus, maar wel een leuke. Hieronder een origineel recept:
Wil je een iets eenvoudiger recept kijk dan naar onderstaande filmpjes. Hier bereidt de wereldberoemde kok Ken Hom een Pekingeend en tevens hoe je de bijbehorende pannenkoekjes maakt (280 gr bloem, 1,5 dl kokend water en sesamolie) een hoe je hem snijdt.