Cataplana of koperen stoombol, werd vroeger door jagers en vissers gebruikt om te koken. Zij stoofden de schelpdieren in combinatie met gedroogde ham en Chorizo in olijfolie en een scheut port of wijn. Het deksel behield alle aroma's tot de pan bij het serveren geopend werd . Ideaal voor vlees of visschotels. Mosselen klaargemaakt in deze Cataplana zijn niet te evenaren. Wat Tapas en Paella voor Spanje is , is de Cataplana voor Portugal. Cataplana is zowel de naam voor de kookpot als voor het gerecht dat er in klaargemaakt wordt. Het is een bolvormige koperen kookpot , precies 2 woks op elkaar gezet. Daardoor blijven alle aroma's in de pot en mengen ze zich veel beter met elkaar. Deze pan is ook in Nederland te krijgen.
|
TipsIn dit gedeelte van de site kom je hele handige tips tegen die ik in de loop der jaren heb verzameld en die je bij het koken kunt gebruiken. Ook producten, diensten, restaurants en boeken komen hier aan de orde. Categorieën
Alles
|