Ga voor het pasteibakje uit plakjes bladerdeeg niet te werk zoals in de boeken en/of verpakking staat. Geen ronde bakjes dus, want daarmee krijg je veel afval. Dat is zonde. Maak vierkante bakjes: dat is mooi, lekker, met knapperige hoekjes en zuinig ook nog!
Handleiding:
Witte lijnen uitsnijden
Vouw A op B
Vouw C op B
Klaar is kees!
Witte lijnen uitsnijden
Vouw A op B
Vouw C op B
Klaar is kees!
Laat de losgemaakte plakjes bladerdeeg (met roomboter) eerst ontdooien. Snijd dan, als op de tekening, twee L-vormige sneden een kleine centimeter van de rand, zo dat ze elkaar op twee overliggende hoeken net niet raken. (witte lijnen) Bevochtig de randen met een nat kwastje. Vouw dan de buitenhoek A naar de binnenhoek B, als op afbeelding (stippellijn), en daarna buitenhoek C daaroverheen op binnenhoek D. Je krijgt dan iets als vierkant plat bakje met twee strikjes. Klaar! Als je wilt kun je de randen en de strikjes op de hoeken voor kleur en glans met geklopt ei bestrijken. Leg deze vormen op een ovenplaat, die eventueel belegd is met bakpapier, en schuif die in een voorverwarmde oven van circa 200 graden. Als het goed is zijn ze in 15 minuten goudbruin. Laat ze, als je ze niet meteen gebruikt, nog een halfuurtje wat nadrogen in een lauwe oven om ze krokant te houden. Snijd het vierkante dopje dat in het midden ontstaan is, met de gerezen lagen eronder los en wip het eruit, of doe dat in één keer met een vork. Er is nu een wijd, ondiepe bakje ontstaan en een aparte dop. Uit één plak hebt je, zonder afval, een decoratief bakje en een aparte dop vervaardigd. Voor de vulling kun je allerlei soorten ragout maken. Je kunt dit bakje overigens ook met andere dingen dan ragout vullen, zoals room en fruit, pudding of quichevulling. Of maak er een crème brûlée. Daar is vooral dit lage bakje perfect voor. Voor de vulling kun je onderstaand recept gebruiken.