Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Aardpeer

18/12/2014

0 Reacties

 
Foto
De aardpeer is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige dingetjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artisjok. Het aroma doet inderdaad een beetje aan artisjok denken, dat is juist. Maar hoe ie er uit ziet kun je de twee toch moeilijk met elkaar verwarren. Van oorsprong groeit de aardpeer in Noord-Amerika. Hij is voor het eerst beschreven door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605, die hem aantrof bij de Huron-indianen. Sindsdien is de knol vooral in Frankrijk zeer populair. Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m. Zoals de naam, aardpeer, al doet vermoeden worden de ondergrondse delen (wortelknollen) gebruikt. Deze wortels bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline, die niet alleen mensen met diabetes ten goede komt. Ook is bekend dat de wortels geen nitraten opslaan. In Noordwest-Europa zal deze plant alleen in heel mooie zomers getooid worden met gele bloemen. Er zijn vele manieren waarop de aardpeer in de keuken als groente gebruikt kan worden. Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood (afhankelijk van het ras). De smaak van de knol is lichtelijk zoet. De aardpeer is op zijn best in de winter en het vroege voorjaar. De knol moet er goed stevig uitzien en mag geen scheuren of plekken hebben. Je kunt ze het best bewaren in een papieren zak in de koelkast. Zo blijft de aardpeer nog 2 à 3 weken goed bewaarbaar. De schil van de aardpeer ziet er niet mooi uit, maar hoeft niet geschild te worden. Je moet ze alleen goed wassen en alle knobbeltjes verwijderen. Hou er rekening mee dat knollen moeilijk verteerbaar zijn. Aardpeer kan gebruikt worden in salades en soep. Verder kun je ze stomen, koken, roerbakken of frituren als chips. In onderstaand filmpje van het Belgische kookkanaal NJAM.TV (een aanrader om te kijken) legt kok Jan Tournier 2 manieren uit om aardpeer te verwerken. Als je op onderstaande link klikt kam je bij Jan's recept en nog meer recepten met de "vergeten" groente aardpeer.
Aardpeer
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Films

    In dit gedeelte van de site tref je allerlei filmpjes aan. Dat kunnen grappige zijn, diepzinnige, opmerkelijke, leerzame, maar vooral stap voor stap uitleg over bepaalde kooktechnieken door gerenommeerde meesterkoks.

    Categorieën

    Alles
    Aardappel
    Bami
    BBQ
    Boeken
    Boter
    Bouillon
    Cabaret
    Ei
    Film
    Gevogelte
    Groente
    Humor
    Kaas
    Kip
    Kookweetje
    Paddestoelen
    Pasta
    Rijst
    Saus
    Soep
    Toetjes
    Topkoks
    Vegetarisch
    Vis
    Vlees
    Wild

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot