Meesterkok Albert Kooy ( schrijver van het zeer succesvolle boek: “ De Nieuwe Nederlandse Keuken” uit 2006) geeft hier een compleet college over iets schijnbaar eenvoudigs: het bakken van een biefstuk. Het begint allemaal met het kopen van een goede biefstuk. Ik vind dat je dat bij een bioslager moet doen of bij een slager die met liefde aan zijn product werkt. Dus niet uit de supermarkt! In onderstaand filmpje wordt gezegd dat je het vlees in neutrale olie moet bakken. Ik ben van mening dat dat in geklaarde boter (zie het filmpje op deze site) moet gebeuren. Ook zegt Albert dat je de biefstuk na het bakken nog even onder de gril legt. Veel beter vind ik om na het bakken en rusten van het vlees de biefstukken in een voorverwarmde oven van 185 graden op een bakplaat te leggen en voor een biefstuk “bleu” 2, voor een “saillant” 3, voor “a pointe” 4 minuten nog afbakt. Er bestaat ook nog “bien quit” (een helemaal doorbakken variant), maar dat vind ik heiligschennis ten opzichte van dat mooie stukje vlees.
FilmsIn dit gedeelte van de site tref je allerlei filmpjes aan. Dat kunnen grappige zijn, diepzinnige, opmerkelijke, leerzame, maar vooral stap voor stap uitleg over bepaalde kooktechnieken door gerenommeerde meesterkoks. Categorieën
Alles
|