Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Friet

6/4/2010

0 Reacties

 
Foto
Het verhaal van de friet gaat terug tot in 1680. De inwoners van Namen, Andenne en Dinant hadden er toen de gewoonte van gemaakt de kleine visjes die ze in de Maas vingen, in olie te bakken. Maar in tijden van vorst of gevaarlijke stromingen werd het riskant om te vissen en sneden de inwoners aardappelen in de vorm van kleine visjes, die ze dan eveneens in de olie bakten. De Fransen eisen evenzeer de creatie van hun patates frites op, en verwijzen daarbij naar de allereerste friture, die op de Pont Neuf zou hebben gestaan. Het begint natuurlijk bij de aardappels. Bintjes zijn eigenlijk het beste, qua zetmeelgehalte, maar die leiden de laatste jaren nogal onder hun gif-imago. Het biobintje is echter in opmars. Neem anders Agria, of Frieslanders. Het tweede punt is het vet. Ik gebruik arachideolie. Dat heeft een hoog verbrandingspunt en is neutraal van smaak. Gebruik die olie alleen voor het bakken van frieten, niet voor bitterballen of kroketten, want de loslatende kruimels gaan verbranden. Ik heb voor dit doel dus twee friteuses. Voorbakken is strikt noodzakelijk. Pas op bij het voorbakken mogen de frieten niet bruin worden. Voor de garnering meng ik de friet met knoflook, tijm en fleur de sel. Dat alles geeft een nog betere smaak. Een elektrische friteuse is niet echt nodig. Een wok doet het ook fantastisch. Koop in de Chinese winkel een dunne stalen wok met houten handvat. En een stalen ring die op het gas past en waarop de wok goed blijft staan. Verhit wat olie - hooguit een kwart liter, met minder gaat het ook - in de wok op het vuur. Ga verder als boven omschreven. De Engelse laboratoriumkok Heston Blumenthal is momenteel een van de beroemdste chef-koks van de wereld. Zijn restaurant “The Fat Duck” in Bray, niet ver van Londen - waar je een jaar van te voren moet reserveren - ontdekte op een wetenschappelijke manier het geheim van de perfecte friet: de ultieme knapperigheid krijg je door gesneden frieten eerst even te blancheren of te stomen. Het is tijdrovend, maar absoluut geweldig en echt het proberen waard. Kijk hieronder hoe Heston zijn friet bereid. En dan natuurlijk de mayonaise, die maak je natuurlijk ook zelf doe daarvoor 1 eigeel, 1 tl azijn/citroensap, 1 tl mosterd, evt. 1 gesnipperd sjalotje, 1 dl zonnebloemolie, peper en zout in de hoge smalle kom die bij de staafmixer hoort. Plaats de mixer op de bodem en zet hem aan. Beweeg langzaam omhoog, een keer of twee à drie. In 30 seconden is de mayonaise klaar.
Friet ✔
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Films

    In dit gedeelte van de site tref je allerlei filmpjes aan. Dat kunnen grappige zijn, diepzinnige, opmerkelijke, leerzame, maar vooral stap voor stap uitleg over bepaalde kooktechnieken door gerenommeerde meesterkoks.

    Categorieën

    Alles
    Aardappel
    Bami
    BBQ
    Boeken
    Boter
    Bouillon
    Cabaret
    Ei
    Film
    Gevogelte
    Groente
    Humor
    Kaas
    Kip
    Kookweetje
    Paddestoelen
    Pasta
    Rijst
    Saus
    Soep
    Toetjes
    Topkoks
    Vegetarisch
    Vis
    Vlees
    Wild

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot