De oorspronkelijke versie van de Russische salade werd in 1860 bedacht door Lucien Oliver, de chef van restaurant de Hermitage, een van de beroemdste restaurants van Moskou. Al snel werd de Russische salade bekend in Moskou en veel klanten kwamen naar het restaurant de Hermitage voor de Russische salade. Het exacte recept was strikt geheim, maar het was wel bekend dat er o.a. kalfstong, kaviaar, sla, rivierkreeft, korhoenders, kappertjes en gerookte eend in de salade zat. De Russische salade veroverde Europa en heeft in de loop der tijd veel veranderingen ondergaan. In Italië werd hij bekend als Insalata Genovese, omdat hij werd beschouwd als een van de belangrijkste gerechten van de plaatselijke aristocratie. Nu wordt de salade in heel Italië gegeten als antipasti of voorgerecht met Kerstmis.
In tegenstelling van onderstand filmpje, voeg ik zelf nog wel eens 1 el kappertjes toe en gebruik ipv alleen de doperwten, 150 gram in kleine stukjes gesneden sperziebonen en 150 gram doperwten. Ook gebruik ik minder mayonaise (200 gram). Het moet er een beetje uitzien als bovenstaande foto. Door luiaards en in de wintermaanden worden nog wel eens diepvriesdoperwten gebruikt.
In tegenstelling van onderstand filmpje, voeg ik zelf nog wel eens 1 el kappertjes toe en gebruik ipv alleen de doperwten, 150 gram in kleine stukjes gesneden sperziebonen en 150 gram doperwten. Ook gebruik ik minder mayonaise (200 gram). Het moet er een beetje uitzien als bovenstaande foto. Door luiaards en in de wintermaanden worden nog wel eens diepvriesdoperwten gebruikt.