De Europese kreeft kan 4 kilo zwaar en meer dan een halve meter lang worden. Deze soort wordt beschouwd als een van de smakelijkste, maar de kreeft is ook zeldzamer en daardoor zeer gewild en peperduur. De in Europa meest ingevoerde kreeft is de Amerikaanse kreeft (Homarus americanus), die ongeveer even groot wordt als de Europese kreeft. De Oosterscheldekreeft (Homarus gammarus) is in opkomst in restaurants en wordt gevangen in de Oosterschelde. De bereiding is niet onomstreden, de kreeft wordt meestal levend gekookt. Het is niet precies bekend of een kreeft snel sterft of eerst verlamd raakt. Als de kreeft in kokend water wordt gedaan is het mogelijk dat deze gillende geluiden produceert. Dit is echter lucht die door de hitte uitzet en ontsnapt uit het pantser, en heeft dus niets met schreeuwen te maken. Een ander misverstand is dat kreeften rood zijn, vrijwel alle soorten zijn bruin of groen tot blauwachtig of zwart. Een kreeft krijgt pas na het koken de rode kleur. Mijn kookheldin Julia Child geeft hier kreeften college. Julia was de schrijfster van de bestseller “De kunst van het koken” en later van een van de eerste kookprogramma’s op de Amerikaanse televisie. Zij had een verschrikkelijke stem (schrik dus niet bij het afspelen van het filmpje) en zou heden ten dage niet door een screentest komen. Ze werd wereldwijd beroemd door de de Film “Julia & Julia”, waarin Meryl Streep de hoofdrol speelde. Pas op! In de film kookt ze ook nog even blijmoedig een levende kreeft. In het tweede deel van de film zie je hoe je een kreeft moet versnijden. Heel leerzaam. Er zijn ook reeds gekookte kreeften in de diepvries verkrijgbaar. Hoe je die moet klaarmaken zie je in de tweede film. Ik geef hier een wereldberoemd recept, dat ook in Julia’s boek zeer uitgebreid wordt beschreven.
1 Comment
Evy
25/1/2018 14:12:04
Echt walgelijk. Het is wel degelijk bewezen dat een kreeft pijn en stress voelt wanneer hij levend wordt gekookt. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat hij (net zoals mensen) gewoon een centraal zenuwstelsel heeft. Kook gewoon geen levende kreeften! En bestel het ook niet in een restaurant.
Reply
Leave a Reply. |
FilmsIn dit gedeelte van de site tref je allerlei filmpjes aan. Dat kunnen grappige zijn, diepzinnige, opmerkelijke, leerzame, maar vooral stap voor stap uitleg over bepaalde kooktechnieken door gerenommeerde meesterkoks. Categorieën
Alles
|