Op 3 maart 2011 ging de film “Smakelijk Eten”, een documentaire van Walther Grotenhuis waarin hij onderzoekt waar ons voedsel vandaan komt, wie eraan heeft verdiend en wie ervoor opzij is gezet, in premiere. Een must voor de kookliefhebber. Een wereld aan voedsel ligt het hele jaar door op ons bord en verandert de wereld. Voedselgroepen als fruit en vlees reizen de hele wereld over en liggen toch voor een betaalbare prijs in de schappen. De wereld is onze supermarkt geworden. Maar wat is nou echt de prijs die betaald moet worden voor ons voedsel? Wie weet waar ons voedsel vandaan komt, door wiens handen het is gegaan, wie eraan heeft verdiend en wie ervoor is opzij gezet? Over de schade aan mens en milieu, de voor- en nadelen van globalisering en de roekeloze overexploitering van de aarde kan veel meer worden gezegd dan de consument zich zal realiseren. Walther Grotenhuis onderzocht de herkomst en gevolgen van drie producten: soja (als basis voor veevoeder) uit Brazilië, garnalen uit de Filippijnen en diverse boontjes uit Kenia. Parallel aan dat verhaal zien we hoe deze producten worden bereid in een dinerbuffet voor een personeelsfeest en we vragen ons af: Waar komt hun voedsel vandaan? De haricots verts die je het hele jaar door bij Albert Heijn kunt kopen, komen uit Kenia. Dat is geen geheim; dat staat op de verpakking. Maar daarmee houdt de kennis van de gemiddelde consument wel op. Dat de enorme peulvruchtenplantages aan de voet van Mount Kenya, pal op de evenaar gelegen, onderdeel zijn van een enorm lokaal irrigatieprobleem, was bijvoorbeeld de schrijver van dit stukje, peulvruchtenconsument, niet bekend. De peulvruchten voor de export gebruiken een groot deel van het water dat langs de flanken van de berg naar beneden stroomt, en stroomafwaarts blijft weinig meer over dan een armzalig stroompje om zelf gewassen te verbouwen of het vee te drenken. Het is een ramp die veroorzaakt wordt door het simpele feit dat wij buiten het seizoen goedkope bonen willen eten - en dan hebben we het nog niet eens over de ecologische voetafdruk van de globalisering van de peulvrucht. Documentairemaker Walther Grotenhuis volgt in Smakelijk eten het spoor van de boon terug naar Afrika, maar houdt zich ook bezig met Filipijnse garnalenkwekerijen (dramatisch voor plaatselijke visserijcultuur) en Braziliaanse sojateelt, bedoeld als varkensvoer, maar met grootschalige vernietiging van het regenwoud als neveneffect. Uitgangspunt is een feestmaal dat in het verre Holland wordt aangericht. Tegen de tijd dat men elkaar 'smakelijk eten' toewenst, is ons de eetlust al vergaan. Grotenhuis, ervaren documentairemaker, heeft met Smakelijk eten een nuttige film gemaakt, die uitvoerig blijft stilstaan bij de schade die onze tafelmanieren veroorzaken aan verre kusten. Hij sluit daarmee aan bij uitstekende documentaires als Food Inc., We feed the world, The end of the line en Our daily bread, die dit verhaal de afgelopen jaren op verschillende manieren hebben verteld. Grotenhuis benadrukt de teloorgang van de lokale cultuur, onder andere in een uitgebreid portret van een inheemse stam in het regenwoud, maar soms voelen de reuzensprongen die hij maakt naar ons winkelwagentje wat geforceerd aan.
|
FilmsIn dit gedeelte van de site tref je allerlei filmpjes aan. Dat kunnen grappige zijn, diepzinnige, opmerkelijke, leerzame, maar vooral stap voor stap uitleg over bepaalde kooktechnieken door gerenommeerde meesterkoks. Categorieën
Alles
|