Elk jaar raken in Nederland 30 miljoen kippen voorgoed van de leg. Maar legkippen die het niet meer doen, wat gebeurt daarmee? De prachtige serie “De Wilde Keuken” van de RVU met Wouter Klootwijk in de hoofdrol besteedde er een uitzending aan. Bekijk de hele uitzending op NPO - Uitzending gemist. Het zijn andere kippen dan de kippen die we doorgaans eten. Dat zijn plofkippen. Maar die legkippen, wat gebeurt er mee? Ze gaan de wijde wereld in. Levend in vrachtwagens naar Polen of nog verder weg. Of diepgevroren in containers. Stomme verbazing in De Wilde Keuken: we hebben er meer dan genoeg, maar we kunnen er nergens één kopen: soepkip. Om er van te kunnen eten moet de verslaggever (hij reist de soepkip achterna) zich helemaal laten inenten tegen tropische ziekten. Want uitgelegde kippen gaan naar Afrika. Hoe de kip in de uitzending van De Wilde Keuken werd bereid was goed te zien. Pan water op het vuur. Wat groente er in zoals uien en als het er is wortel, het maakt niet echt veel uit. De wat rijkeren in Togo gebruiken, als het kan, een pakje diepgevroren gemengde groente uit Nederland. De smaak komt van de kip en bouillonblokjes. Kip in kluifzame stukken in de bouillon een uurtje tegen de kook houden. Pan olie heet laten worden, stukken kip uit de bouillon vissen, laten uitlekken en even in de hete olie frituren. Kan ook goed: gestoofde stukken kip even in een hete koekenpan in een laagje olie om en om bakken. Friesland boft. Het soepkippenslachthuis in Dronrijp heeft een winkeltje met soepkippen maar ook met goedkope maar heel verse eieren met een dunne schaal. Het adres is: pluimveeslachterij W. van der Meer en Zonen B.V., it Heech 44, 9035 AE Dronrijp. Open van maandag t/m vrijdag. Tegenwoordig is de kip wel hier te koop bij poelier of Turkse slager. Ik heb mijn eigen recept om een kip te bereiden. Klik op onderstaande link en kom uit bij misschien wel het lekkerste kippetje dat je ooit gegeten hebt.
|
FilmsIn dit gedeelte van de site tref je allerlei filmpjes aan. Dat kunnen grappige zijn, diepzinnige, opmerkelijke, leerzame, maar vooral stap voor stap uitleg over bepaalde kooktechnieken door gerenommeerde meesterkoks. Categorieën
Alles
|