Naar verluidt is Tarte Tatin, zoals zoveel andere uitvindingen, het resultaat van een vermeende mislukking. Hoe dan ook, de schepping van de gezusters Tatin uit Lamotte-Beuvron (Sologne) heeft nogal wat losgemaakt. Niet alleen in Lamotte-Beuvron, dat zich tot in de eeuwigheid Tarte Tatin-hoofdstad mag noemen, maar ook binnen het Hollandse koksgilde. Tarte Tatin is chez nous één van de meest gekopieerde en geparodieerde gerechten. En dan noem ik het niet per ongeluk een gerecht in plaats van een nagerecht, want de familienaam van de gezusters is inmiddels in de aanduiding van een keukentechniek veranderd. Een 'Tatin van..' is de titel van gerechten die op de een of ander manier omgedraaid, op z'n kop gelegd zijn.
In de keuken van Paul Bocuse kwam ik de Tarte Tatin ook tegen, in een éénpersoonsversie. In de video is Christophe Mueller -één van de 3(!)Meilleurs Ouvriers de France in de keuken van Bocuse, herkenbaar aan de Franse driekleur op zijn boord- nog het meest enthousiast over het feit dat hij de appelschillen gebruikt die anders in de vuilnisbak verdwenen waren. We zien de oude meester zelf ook nog even voorbijschuiven. Sinds het filmpje op FoodTube staat is het meer dan 40.000 keer bekeken en dat heeft zijn uitwerking niet gemist: de Tarte Tatin van Bocuse ben ik al een paar keer in Nederlandse restaurants tegengekomen.
In de keuken van Paul Bocuse kwam ik de Tarte Tatin ook tegen, in een éénpersoonsversie. In de video is Christophe Mueller -één van de 3(!)Meilleurs Ouvriers de France in de keuken van Bocuse, herkenbaar aan de Franse driekleur op zijn boord- nog het meest enthousiast over het feit dat hij de appelschillen gebruikt die anders in de vuilnisbak verdwenen waren. We zien de oude meester zelf ook nog even voorbijschuiven. Sinds het filmpje op FoodTube staat is het meer dan 40.000 keer bekeken en dat heeft zijn uitwerking niet gemist: de Tarte Tatin van Bocuse ben ik al een paar keer in Nederlandse restaurants tegengekomen.