Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Ghanese recepten

18/11/2014

2 Reacties

 
Aubergine uit Ghana ✔
Bijgerecht groente ✘ Ghana ✘ 4 ✘ 25 minuten

Bakbanaan (kelewele) ✔
Bijgerecht groente ✘ Ghana ✘ 4 ✘ 15 minuten

Joloff rijst
Hoofdgerecht rijst ✘ Ghana ✘ 4 ✘ 130 minuten

Kontomire ✔
Bijgerecht groente ✘ Ghana ✘ 4 ✘ 85 minuten

Kontomire groentenstoof ✔
Hoofdgerecht combi ✘ Ghana ✘ 4 ✘ 40 minuten

Kontomire met vis
Hoofdgerecht combi ✘ Ghana ✘ 4 ✘ 40 minuten

Okrasoep uit Ghana ✔
Maaltijdsoep ✘ Ghana ✘ 4 ✘ 80 minuten 

Yam balletjes ✔
Bijgerecht aardappel ✘ Ghana ✘ 4 ✘ 30 minuten

Yam fufu ✔
Bijgerecht aardappel ✘ Ghana ✘ 4 ✘ 30 minuten

Yam koekjes
Hapje ✘ Ghana ✘ 4 ✘ 40 minuten

Yam vissoep  
Maaltijdsoep ✘ Ghana ✘ 4 ✘ 60 minuten

2 Reacties

    Ghanese keuken

    Voedsel (in de lokale taal Frafra: dia) is erg belangrijk voor de Ghanezen. Niet alleen om te overleven, het is vooral ook 'sociaal' van belang. Zo is het eten uit 1 kom het ultieme teken van vriendschap.  
    Eten gebeurt net als het bereiden van voedsel met je handen. Zo dient je hand als staafmixer, stamper, lepel, vork en mes tegelijk! Handig toch! Wat doen we in Nederland toch allemaal moeilijk! Belangrijk is het eten met je rechterhand (net als geld aannemen, zwaaien etc.). Het is namelijk een taboe om met links te eten! Met deze 'onreine hand' veeg je namelijk je kont af! Omdat de bevolking  in Noord-Ghana relatief arm is, is men allereerst beperkt tot wat er in de 'groene savanne' groeit. Er zijn wel importproducten (zoals Sultana en crackers uit Maleisie) te koop, maar deze zijn zelfs voor Nederlandse begrippen duur (1,50 euro voor een pak Sultana). Het landbouwgebied rondom Bolgatanga wordt vooral overheerst door granen (als mais, millet, rijst), pinda`s, bonen, tomaten, watermeloenen, mango`s, pepers en aardappelahtige soorten (als yam en zoete aardappel). De Abondaa familie waar ik verblijf, heeft een 'ricefarm' waar ze rijst oogsten en verkopen in de markten van Bolga en Bongo. De gerechten die men bereid, bestaan dus meestal uit de genoemde ingredienten. Daarnaast beschikken vele huizen (net als de mijne) niet over elketriciteit en dus over een koelkast. Het is dus noodzaak - wil je het voedsel langer goed houden - om de gewassen te drogen. Deze omstandigheden veroorzaken dat de volgende gerechten vaak gedurende de hele dag (ochtend, middag, avond) worden gegeten: 
    1) TZ (in Frafra: Saboh): een klevige substantie gemaakt van mais of millet; 
    2) Banku: gefermenteerde mais en cassave. (Kenkey is hetzelfde, maar dan in bladeren gewikkeld);  
    3) Gekookte zoete aardappel of yam; 
    4) Rijstballen (in Frafra: Mukila). 
    Deze gerechten worden gecombineerd met een soepje als okrosoep, pindasoep of palmoliesoep. In die soep wordt alles gestopt om de smaak te versterken: uien, knoflook, maggi-blokjes en pepers. Tja, de Ghanezen houden van pittig eten! Voor de bereiding van de gerechten wordt alles fijngestampt of fijngesneden. 

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot