Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Indiase gerechten

23/11/2014

0 Reacties

 
Anda Biryani ✔
Hoofdgerecht ei ✘ India ✘ 4 ✘ 75 minuten

Bataatsoep ✔
Voorgerecht soep ✘ India ✘ 4 ✘ 35 minuten n

Bloemkoolcurry ✔
Bijgerecht groente ✘ India ✘ 4 ✘ 25 minuten

Curry vegetarisch ✔
Hoofdgerecht combi ✘ India ✘ 4 ✘ 30 minuten

Dahl Madras ✔
Bijgerecht groente ✘ India ✘ 4 ✘ 40 minuten

Hamlappen curry
Hoofdgerecht vlees ✘ India ✘ 4 ✘ 100 minuten

Kabeljauw uit de oven
Hoofdgerecht vis ✘ India ✘ 4 ✘ 30 minuten

Kerriesoep uit India ✔
Soep ✘ India ✘ 4 ✘ 20 minuten 

Kheer (rijstpudding) ✔
Nagerecht ✘ India ✘ 4 ✘ 235 minuten

Kip Tandoori
Hoofdgerecht kip ✘ India ✘ 4 ✘ 540 minuten

Kipcurry
Hoofdgerecht kip ✘ India ✘ 4 ✘ 30 minuten

Kip Tikka Massala
Hoofdgerecht kip ✘ India ✘ 4 ✘ 500 minuten

Kip Vindaloo
Hoofdgerecht combi ✘ India ✘ 2 ✘ 80 minuten

Lamscurry met garnituur
Hoofdgerecht vlees ✘ India ✘ 4 ✘ 90 minuten 

Lamsgehaktballetjes uit India
Hoofdgerecht vlees ✘ India ✘ 4 ✘ 30 minuten

Lamspoulet met spinazie
Hoofdgerecht vlees ✘ India ✘ 4 ✘ 90 minuten

Paneer ✔
Hapje ✘ India ✘ 4 ✘ 370 minuten

Paneer makhani ✔
Bijgerecht aardappel ✘ India ✘ 4 ✘ 370 minuten

Paneer makhani ✔
Bijgerecht groente ✘ India ✘ 4 ✘ 370 minuten

Paneer matar ✔
Bijgerecht groente ✘ India ✘ 4 ✘ 370 minuten

Pastinaak met wortel in massala ✔
Bijgerecht groente ✘ Italië ✘ 4 ✘ 60 minuten

Pompoenpuree ✔ 
Bijgerecht aardappel ✘ India ✘ 4 ✘ 60 minuten 

Raita ✔
Bijgerecht saus ✘ India ✘ 4 ✘ 30 minuten

Raita kela ✔
Bijgerecht saus ✘ India ✘ 4 ✘ 30 minuten

Raita met aardappel ✔
Bijgerecht saus ✘ India ✘ 4 ✘ 30 minuten

Raita met radijs ✔
Bijgerecht saus ✘ India ✘ 4 ✘ 30 minuten

Raita met tomaat en paprika ✔
Bijgerecht saus ✘ India ✘ 4 ✘ 30 minuten

Raita met wilde spinazie ✔
Bijgerecht saus ✘ India ✘ 4 ✘ 30 minuten

Rundvlees curry (Harak Mas)
Hoofdgerecht vlees ✘ India ✘ 4 ✘ 185 minuten

Runderriblappen Garam Masala
Hoofdgerecht vlees ✘ India ✘ 4 ✘ 380 minuten

Spinazie gebakken uit India ✔
Bijgerecht groente ✘ India ✘ 4 ✘ 20 minuten

Tomatensalade uit India ✔
Salade ✘ India ✘ 4 ✘ 15 minuten

0 Reacties

    Indiase keuken

    In de Indiase keuken wordt veel gebruikt gemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten en specerijen en verse kruiden die tot garam massala’s (aromatische mengsels) gemalen worden. De Garam Masala kan per streek en per gerecht verschillen. Curry’s, tandoori en die met rijst, of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten. Tevens maakt men veel gebruikt van peulvruchten en paneer (soort kaas) en er wordt gebakken in ghee (geklaarde boter) en olie.In heel veel restaurants kun je een thali bestellen. Dat is een complete maaltijd op een aluminium of stalen bord (thali) met verschillende kommetjes. Hierin wordt apart de rijst, groenten, pickles en yoghurt geserveerd. Een thali wordt in het zuiden soms op een bananenblad geserveerd. De verschillende godsdiensten in India (waarvan de belangrijkste het hindoeïsme en de islam zijn) hebben een grote invloed op de Indiase keuken. De (rundvee) koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De islamieten zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Aangezien veel hindoes helemaal geen vlees eten zijn verreweg de meeste Indiase gerechten vegetarisch. Traditioneel eet men in India met de rechterhand. De linkerhand raakt het eten nooit aan en wordt als onrein beschouwd. De traditionele Indiase maaltijdin de regel bestaat een Indiase maaltijd uit allerlei aparte gerechten, die tegelijk op tafel verschijnen. De eters nemen hiervan veel of weinig naar wens en in volgorde van eigen voorkeur. Er is meestal een vlees- of visschotel of beide, afhankelijk van de welstand van de familie of de gelegenheid, plus allerlei aparte groenteschotels, een of ander soort brood of rijst, yoghurt, een salade en een keur aan chutneys en tafelzuren. in geval van een vegetarische maaltijd bereidt men meer groenteschotels – vooral met linzen en/of andere peulvruchten – en er komt altijd yoghurt aan te pas. Al verschillen kookstijlen, technieken en ingrediënten duidelijk per streek of religie, toch kan men stellen dat Indiase maaltijden altijd evenwichtig zijn in termen van kleur, smaak en bovenal substantie. Als bijvoorbeeld vlees of vis in een ‘natte’ saus wordt gekookt, zorgt de kok voor minstens één ‘droge’ groenteschotel als contrast. Deze vanzelfsprekende regel is makkelijk toe te passen wanneer je thuis zelf Indiaas gaat koken. ChaiIndia’s nationale drank is thee,beter bekend als ”chai”. Het drinken van Chai is in India een dagelijks ritueel. Het hoort er bij het leven. Chai is een mix van thee, specerijen, water, melk en suiker. In veel dorpen en steden kun je ”chai” op straat kopen. Je drinkt het dan in kleine rode kleikommetjes, waarvan je de gebruikte exemplaren bij duizenden op straat terug kunt vinden.

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot