Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Indonesische gerechten

23/11/2014

0 Reacties

 
Ajam Paneki
Hoofdgerecht kip ✘ Indonesië  ✘ 4 ✘ 195 minuten

Ajam Boemboe Bali
Hoofdgerecht kip ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 60 minuten

Ajam Pedis (uit de magnetron)
Hoofdgerecht kip ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 60 minuten

Ajam Singgang
Hoofdgerecht kip ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 150 minuten

Ajam Smoor
Hoofdgerecht kip ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 70 minuten

Atjar Kuning Sedap ✔
Bijgerecht groente ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 45 minuten

Atjar rawit ✔
Diversen ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 10 minuten

Amé-kemoeté ✔
Bijgerecht ei ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 15 minuten

Babi Gadon
Hoofdgerecht vlees ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 40 minuten

Babi Ketjap
Hoofdgerecht vlees ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten

Babi boemboe roedjak 
Hoofdgerecht vlees ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten

Babi Tjien
Hoofdgerecht vlees ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 40 minuten

Bakbanaan (Barubik) ✔
Nagerecht ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten

Chinese-Indische Tomatensoep
Voorgerecht soep ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 65 minuten

Dadar boemboe ✔
Bijgerecht ei ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 20 minuten

Gado Gado ✔
Bijgerecht groente ✘ Indonesië ✘ 2 ✘ 90 minuten

Gamba's in zoetzure saus (Udang mentega
Hoofdgerecht vis ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 25 minuten

Kipbraadsticks pikant
Hoofdgerecht kip ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 100 minuten

Kipfilet (gegrild) met citroenmarinade
Hoofdgerecht gevogelte ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 140 minuten

Kipfilet in kruidig beslag (Lapis ingris)
Hoofdgerecht kip ✘ Indonesië ✘ 4  ✘ 30 minuten

Kipkluifjes Peniki
Hoofdgerecht gevogelte ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten

Kipsaté met pindasaus
Hoofdgerecht kip ✘ Indonesië ✘ 2  ✘ 90 minuten

Komkommersalade uit Indonesië (Atjar Ketimoen) ✔
Bijgerecht groente ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 315 minuten

Kwarteleitjes sambal goreng ✔
Hoofdgerecht ei ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten


Makreel Tjoloh Tjoloh
Hoofdgerecht vis ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 25 minuten

Makreel gerookt (Ikan Pepesan)
Hoofdgerecht vis ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 40 minuten

Mihoen Goreng
Hoofdgerecht bami ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 45 minuten

Nasi goreng
Bijgerecht rijst ✘ Indonesië ✘ 4  ✘ 540 minuten

Nasi Goreng Kampung
Bijgerecht rijst ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 140 minuten

Nasi Koening (gele rijst ✔
Bijgerecht rijst ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 50 minuten

Perkedèl ✔
Hoofdgerecht vlees ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 40 minuten

Perkedèl ketang ✔ 
Hoofdgerecht vegetarisch ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 75 minuten

Rempah Balletjes
Hoofdgerecht vlees ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 40 minuten

Rempah oedang
Hoofdgerecht vis ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 40 minuten

Runderriblappen Rendang 
Hoofdgerecht vlees ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 380 minuten

Runderriblappen Semor Daging Sapi
Hoofdgerecht vlees ✘ Indonesie ✘ 240 minuten

Sajoer lodeh oblok oblok ✔
Bijgerecht groente ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 45 minuten

Sajoer lodeh
Bijgerecht groente ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 60 minuten

Sambal adjuma ✔
Diversen ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten

Sambal badjak
Diversen ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten

Sambal Goreng Boontjes ✔
Bijgerecht Groente ✘ Indonesië ✘ 20 minuten

Sambal Goreng Ebi
Hoofdgerecht vis ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 20 minuten

Sambal Goreng Telor ✔
Hoofdgerecht ei ✘ Indonesië ✘ 20 minuten

Sambal oelek ✔
Diversen ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten

Saté babi (speklap)
Hoofdgerecht vlees ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 75 minuten

Sateh Babi (varkenshaas)
Hoofdgerecht vlees ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten


Smoor Djawa (uit de magnetron)
Hoofdgerecht vlees ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 50 minuten

Soto Ajam
Maaltijdsoep ✘ Indonesië ✘ 4 ✘  245 minuten

Spinaziesoep ✔
Voorgerecht soep ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten

Telor Besengèk ✔
Bijgerecht ei ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten

Telor boemboe Bali ✔ 
Bijgerecht ei ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 20 minuten

Witte kool met pinda-kokossaus ✔
Bijgerecht groente ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 30 minuten
0 Reacties

    Indonesische keuken

    Er is in de loop der jaren veel geschreven over de Indonesische keuken. Voordat je aan de slag gaat met Indonesisch te koken is het wellicht leuk om eerst iets te weten te komen over de Indonesische keuken.
    Tijdens de koloniale periode hadden de Nederlanders een heerlijk leven in Nederlands-Indië. Mevrouw hoefde niets te doen want er was een hulp in de huishouding, een “Babu tjoetji” voor de was en een “Babu anak” voor de kinderen, voor de tuin is er de Kebon en uiteraard de ‘Kokkie’ voor de keuken. En over deze dame valt veel te vertellen. De Kokkie mocht voor de Toean en Njonja besar (man en vrouw des huizes) en de Anak-anak (de kinderen) koken. De recepten kreeg de Kokkie van mevrouw, meegenomen uit Nederland en Kokkie moest deze bereiden met de ingrediënten die in Indië verkrijgbaar waren. Dat viel niet mee, aangezien daar geen boerenkool groeit en zuurkool niet ingemaakt kon worden. Ondanks dit gegeven zijn de recepten uit het kookboek van mevrouw door Kokkie zo samengesteld, dat zij een keur van gerechten kon maken uit de Hollandse en Indonesische keuken. Een voorbeeld van gerechten uit de Hollandse keuken van vroeger zijn duivenpastei (pastei tutup), pasteitjes, risolles en zwartzuur van eend. Daarnaast maakte de Hollandse familie ook kennis met de Indonesische rijsttafel. Wist u dat de naam rijsttafel is uitgevonden door een Nederlandse kok van Hotel Des Indes in Batavia? De eetcultuur van de Indonesische bevolking bestaat uit rijst en diverse gerechten. De gerechten die daarbij worden geserveerd zijn van oorsprong sober, maar om iedere dag variatie in het menu te krijgen heeft Kokkie de Indonesische keuken hoe langer hoe meer uitgebreid. Toen de Nederlanders in de jaren vijftig van de vorige eeuw weer terug gingen naar Nederland zijn de recepten meegenomen en deze zijn vervolgens in Nederland een eigen leven gaan leiden. In het begin waren er weinig ingrediënten verkrijgbaar en moest men roeien met de riemen die men had om een smakelijke en originele rijsttafel te koken. In de loop der jaren werden de banden met Indonesië weer stevig aangehaald en waren de producten vers en volop verkrijgbaar. Tegenwoordig heb je in elke grote stad wel een Toko waar je de verschillende ingrediënten kunt kopen. Zoals het Nederlands menu bestaat uit aardappels, vlees en groenten, bestaat de rijsttafel uit witte rijst met diverse gerechten van kip, vlees, vis, eieren en veel groenten( Sayuran). Bij feestelijke gelegenheden serveert men in plaats van witte rijst Nasi Kuning, gele rijst met een aroma van sereh en pandanblad. Een feestmaaltijd, Selamatan, wordt vaak gegeven bij geboorten, huwelijken maar soms ook bij begrafenissen. Dit is een Javaanse adat, dus geen Islam, maar met een Islamitische ceremonie. Men nodigt de priester uit voor te gaan en zijn zegen te vragen voor het geluk van het kind, bruidspaar of de begeleiding van een overledene. Vaak wordt er een Tumpeng, rijstpunt geserveerd van nasi kuning. Door de diversiteit aan kruiden en groenten is de Indonesische keuken gevarieerder dan de Nederlandse keuken. Zoals ook de Nederlandse keuken bereid wordt met kruiden, zo heeft de Indonesische keuken vele soorten kruiden, o.a. wortels, blaadjes en samengestelde kruidenmengsels ( Bumbu’s). Specerijen worden niet veel gebruikt. In de Indonesische keuken gebruikt men naast de uien en de knoflook, de laos, jahé( gember), kunir( geelwortel), sereh( citroengras), daon salam (soort laurierblad), daon djeroek purut( citroenblaadjes), santen en  natuurlijk de rode en groene lomboks ( Spaanse pepers). Vaak denkt men dat de Indonesische keuken pittig of scherp moet zijn, maar niets is minder waar. Men kan de gerechten net zo scherp maken als men wil. We kennen ook de Cabé rawits, de hele kleine rode pepertjes, deze kunt u beter niet gebruiken als u de Indonesische keuken nog niet zo goed kent, ze zijn echt heel erg scherp. Tip: als u het eten toch te scherp vind dan kunt u dit het beste blussen met een hapje suiker, een hapje rijst of met een stukje krupuk. Dit werkt beter dan water. De belangrijkste ingrediënten voor de Indonesische keuken zijn trassi en laos. Deze zijn werkelijk onmisbaar voor negen van de tien gerechten. Zelf hebben wij 13 jaar een Indonesisch cateringbedrijf gehad en voor grote groepen gekookt. Alles werd op een authentieke manier bereid. Men denkt vaak dat je voor een rijsttafel al snel een dag in de keuken moet staan. Dit is niet waar. Door efficiënt te werken kun je in een mum van tijd de lekkerste gerechten op tafel zetten, niet onbelangrijk om even te vermelden is dat het eten een dag later nog veel beter smaakt. Wij gebruiken alleen verse kruiden en geen vet-sin(smaakversterker). Na de cursus kent u de basis van Indonesisch koken en kunt u in een relatief korte tijd een heerlijke rijsttafel koken. De gerechten die we gaan maken komen oorspronkelijk uit Java, met name van Oost-Java. Deze keuken is over het algemeen wat zoeter dan die van West- en Midden Java, die wat scherper en zouter zijn. Natuurlijk komen ook gerechten uit andere delen van Indonesië aan bod.

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot