Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Kerstrecepten

Klik op een van nevenstaande dia's en je kunt het recept downloaden of klik op onderstaande knop om eventueel naar de zoekfunctie van deze gehele site op de thuispagina te gaan.

Zoeken

Kerstrecepten

9/12/2014

0 Reacties

 
Aardappelgratin ✔
Bijgerecht Aardappel ✘ Holland ✘ 6 ✘ 120 minuten

Aardappelgratin met knolselderij ✔
Bijgerecht Aardappel ✘ Holland ✘ 8 ✘ 125 minuten

Aardappelsoep culinair
Voorgerecht soep ✘ Holland ✘ 4 ✘ 150 minuten

Aardappelpuree nestjes (Pommes Duchesse) ✔
Bijgerecht Aardappel ✘ Frankrijk ✘ 4 ✘ 40 minuten

Parfait van fruit ✔
Nagerecht ✘ Frankrijk ✘ 4 ✘ 265 minuten

Avocadocrème met garnalen ✔  Filmpje
Voorgerecht vis ✘ België ✘ 4 ✘ 20 minuten

Beef Wellington
Hoofdgerecht vlees ✘ Engeland ✘ 10 ✘ 60 minuten

Bieten Timbaaltje ✔
Voorgerecht groente ✘ Holland ✘ 4 ✘ 160 minuten

Bloemkoolroomsoep ✔
Voorgerecht soep ✘ Holland ✘ 6 ✘ 30 minuten

Broccoli & Bloemkool terrine ✔
Voorgerecht groente ✘ Fusion ✘ 12 ✘ 300 minuten

Charlotte met peer ✔
Nagerecht ✘ Engeland ✘ 6 ✘ 220 minuten ✔ 

Champignons-Schorsenerensalade ✔
Salade ✘ Holland ✘ 4 ✘ 45 minuten

Charmeux borrelhapjes ✔
Buffet ✘ Holland ✘ 4 ✘ 50 minuten

Crème brûlée ✔
Nagerecht ✘ Frankrijk ✘ 10 ✘ 380 minuten

Edammer kaashapje
Buffet ✘ Holland ✘ 4 ✘ 1440 minuten 

Eendenborst met ingekookte port
Amuse ✘ Holland ✘ 20 ✘ 150 minuten

Eendenbouten (Confit de canard)
Hoofdgerecht wild ✘ Frankrijk ✘ 8 ✘ 140 minuten


Eieren gevuld met variaties ✔_
Buffet ✘ Wereldkeuken ✘ 8 ✘ 40 minuten

Garnalensoep
Voorgerecht soep ✘ Holland ✘ 6 ✘ 90 minuten

​Groene aspergemousse ✔

Voorgerecht groente ✘ Italië ✘ 6 ✘ 80 minuten

Groene Bonenschotel voor de kerst ✔_
Bijgerecht groente ✘ Holland ✘ 4 ✘ 30 minuten

Haricots verts salade ✔
Bijgerecht groente ✘ Frankrijk ✘ 4 ✘ 20 minuten

Hazenbout
Hoofdgerecht wild ✘  Hollands ✘  4 ✘ 1800 minuten

Hertenbiefstuk met wildsaus en mousseline
Hoofdgerecht wild ✘ Holland ✘ 4 ✘ 25 minuten 

Huzarensalade
Voorgerecht vlees ✘ Holland ✘ 4 ✘ 45 minuten

Kalkoen
Hoofdgerecht wild ✘ Holland ✘ 6 ✘ 1740 minuten

Kalkoenpaté
Voorgerecht ✘ Engeland ✘ 4 ✘  25 minuten

Kerstster Caprese ✔
Salade ✘  Italië ✘ 4 ✘ 40 minuten

Kikkererwten geroosterd ✔
Hapje ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 10 minuten

Knolselderij-aardappelpuree ✔
Bijgerecht aardappel ✘ 2 ✘ Holland ✘ 30 minuten

Knolselderijsoep met garnalen
Voorgerecht soep ✘ Holland ✘ 4 ✘ 60 minuten

Konijn in zoet/zure honingsaus
Hoofdgerecht wild ✘ Holland ✘ 4 ✘ 90 minuten

Lamsbout
Hoofdgerecht vlees ✘ Italië ✘ 4 ✘ 25 minuten


Morieljes met kalfshaas
Salade ✘ Duitsland ✘ 4 ✘ 120 minuten

Nage met kreeft
Hoofdgerecht vis ✘ België ✘ 4 ✘ 30 minuten

Ossenstaartsoep
Voorgerecht soep ✘ Engeland ✘ 8 ✘  340 minuten

Paddestoelen Cappuccino
Voorgerecht soep ✘ Italië ✘ 4 ✘ 30 minuten

Paling op roggebrood
Hapje ✘ Scandinavië ✘ 4 ✘ 20 minuten

Paprikasoep rood en geel ✔
Voorgerecht soep ✘ Spaans ✘ 4 ✘  35 minuten

Parelhoen met paprika-coulis 
Hoofdgerecht gevogelte ✘ Frankrijk ✘ 4 ✘ 75 minuten


Pastinaaktaartjes ✔
Bijgerecht aardappel ✘ Holland ✘ 4 ✘ 60 minuten

Pompoensoep met cantharellen ✔
Voorgerecht soep ✘ Holland ✘ 6 ✘ 30 minuten

Rilettes van Varken
Hapje of voorgerecht ✘ Frankrijk ✘ 8 ✘ 200 minuten

Rode kool met appel ✔
Bijgerecht groente ✘ Holland ✘ 4 ✘ 180 minuten

Roodlof-amuse met garnalen
Amuse ✘ Holland ✘ 4 ✘ 10 minuten

Roompudding met sinaasappelsaus ✔
Nagerecht ✘ Holland ✘ 8 ✘ 75 minuten

Salade met Hollandse garnalen
Voorgerecht vis ✘ Holland ✘ 6 ✘ 30 minuten

Schorseneren met champignons ✔
Bijgerecht groente ✘ Holland ✘ 4 ✘ 40 minuten

Sinaasappelballetjes (Pallini d’arancia) ✔
Nagerecht ✘ Italië ✘ 4 ✘ dagen

Stoofperen ✔
Bijgerecht groente ✘ Holland ✘ 4 ✘ 2880 minuten

Tarbot met sauce vierge
Hoofdgerecht vis ✘ Frankrijk ✘ 4 ✘ 35 minuten

Tarte Tatin van Paul Bocuse ✔
Nagerecht ✘ Frankrijk ✘ 4 ✘ 90 minuten

Tiramisu ✔
Nagerecht ✘ Italië ✘ 6 ✘ 140 minuten

Tortilla ✔
Buffet ✘ Spanje ✘ 12 ✘ 30 minuten

Waterkersmousse ✔
Voorgerecht groente ✘ Holland ✘ 8 ✘ 340 minuten

Witlof geglaceerd ✔
Bijgerecht groente ✘ Holland ✘ 4 ✘ 60 minuten

Witlofsoep ✔
Voorgerecht soep ✘ België ✘ 6 ✘ 50 minuten

Zalm gerookt met citrussalsa
Voorgerecht vis ✘ Holland ✘ 6 ✘ 15 minuten

Zalmmousse taartje
Voorgerecht vis ✘ Holland ✘ 6 ✘ 210 minuten
0 Reacties

    Kerstmuziek

    Wil je tijdens het zoeken naar een lekker kerstrecept of tijdens het kerstdiner zelf  een vrolijk, oubollig of vreselijk kerstmuziekje horen, klik hieronder op de balkjes.

    Foto

    Kaasplankje

    De kerst is bij uitstek geschikt om na een goede maaltijd lang na te tafelen met kaas en wijn. Een selectie van
    mooie kazen is het kroonjuweel van ieder diner. Maar hoe ziet een goed kaasplankje eruit? En nog belangrijker: hoe smaakt het?
    1. Een zorgvuldige kaaskeus
    Voor een geslaagd kaasplankje begin je natuurlijk met een zorgvuldige selectie van kwalitatieve kazen. Daarbij gelden de vijf kaasfamilies als handig uitgangspunt: witschimmelkazen (zoals Brie en Camembert), geiten- en schapenkazen (zoals Chabichou du Poitou en Ossau-Iraty), harde en halfharde kazen (zoals Comté en Laguiole), blauwschimmels (zoals Roquefort, Fourme d’Ambert of Bleu d’Auvergne) en roodflora- of gewassen korstkazen (zoals Le Montagnard en de Epoisses).
    Ook bij de volgorde waarin je de kazen eet, kunnen de families helpen. Ik vind het het lekkerst om te beginnen met de geitenkaas, daarna de witschimmel, dan dan de harde of halfharde kaas, vervolgens de roodflora en tot slot de de blauwschimmel. Die is vaak zo sterk dat de smaak lang blijft hangen en de andere smaken overstemt. Het kan overigens ook leuk zijn om eens wat verschillende kazen uit dezelfde kaasfamilie te serveren.
    Als je eenmaal weet welke kaasfamilie je het lekkerst vindt, kies je daar wat verschillende smaken uit. Belangrijk is om de kazen altijd van mild naar pittig te serveren.
    2. Laat de kaas op smaak komen
    Je bewaart de kaas natuurlijk in de koelkast, maar zorg dat je de kaas er minstens twee uur van tevoren uithaalt. En geef de harde en halfharde kaas nog liever drie uur de tijd om op temperatuur te komen. Dat lijkt misschien lang, maar het komt de smaak ten goede. Koude kaas eten is zonde: de smaken en geuren komen pas vrij rond kamertemperatuur.
    Overigens is niet alleen de temperatuur van belang, maar ook de rijpheid van de kaas. Koop je kaas rijp, want als een kaas eenmaal is aangesneden rijpt hij thuis niet meer verder. Een goede kaasspecialist kan je hierin adviseren. Je kunt er gerust naar vragen als je kaas uitzoekt.
    3. Denk goed na over de wijn
    De Fransen zijn begonnen met het serveren van kaas na het hoofdgerecht om de wijn die nog in de kannen zat op te drinken. Het zou dus logisch zijn om de kaaskeuze af te stemmen op de wijn die al gedronken wordt bij het hoofdgerecht. Maar tegenwoordig is het kaasplankje een volwaardige gang en daar drink je graag iets passends bij. Let wel op: bij veel kazen is al te zware rode wijn niet lekker. Vooral de wat lichtere witte kazen worden weggeblazen door zo’n zwaargewicht. Het is helemaal niet vreemd om frisse Chardonnay of Sauvignon Blanc te schenken bij de kaas. Bij veel kazen smaakt een volle witte wijn eigenlijk het lekkerst. Dus als je bij het hoofdgerecht al wit dronk, dan hoef je helemaal niet over te stappen op rood. Toch liever rood? Kies dan in eerste instantie voor een fruitige Fitou of Merlot. Hoe pittiger de kaas, hoe zwaarder de wijn mag zijn. Schrik ook niet terug voor een zoete dessertwijn. Het kan juist erg lekker zijn om iets zoets te drinken bij de wat sterkere kaassmaken. Een van de bekendste kaas-wijn-combinaties in deze categorie Roquefort en Sauternes. Uit Normandië komt ook een uitstekende combinatie: de roodflorakaas Livarot met een glas Pommeau.
    4. Frisse, zoete smaken doen het goed naast kaas
    Natuurlijk serveer je goed brood bij de kaas. Maar dan? Het hoeft helemaal niet, maar ik vind het vaak wel lekker om naast de kaas wat anders te serveren. Wat witte druiven neutraliseren de scherpe kaassmaak en maken het plankje echt af. Een likje appelstroop combineert ook prima. Ik zou er niet zo snel nootjes bij zetten, want die zijn zelf ook al zout.
    5. Less is more
    Als je bij de kaasboer je inkopen doet ben je misschien geneigd van elke soort minimaal een pond af te laten 
    snijden, al was het alleen maar omdat het daar zo lekker ruikt dat je niet meer helder kunt denken. Maar kaas is de grootste verleider en die smaakt het best in kleine porties. De Fransen eten iedere dag kaas, maar in onze ogen echt heel weinig. Drie of vier kleine stukjes is normaal. Ik adviseer om minder te nemen dan je in gedachten had. Vijftig tot zestig gram kaas per persoon is heel redelijk. Het is wel het meest sfeervol om een grote plank op tafel te zetten waar je zelf de kaas vanaf kunt snijden. Dat moedigt ook aan om het over de smaak te hebben en het geeft de gasten de gelegenheid nog een stukje te nemen van de kaas die ze het lekkerst vinden.

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot