|
Koreaanse keuken‘Niet teveel poespas, maar pure ingrediënten’ luidt het motto van de Koreaanse keuken. En hoewel het veel overeenkomsten heeft met de Japanse, is deze keuken een flink stuk ruwer en kent het tal van heerlijke smaakvolle gerechten. In de Koreaanse keuken wordt veel, héél veel knoflook gebruikt, vaak in combinatie met suiker en Spaanse pepers. Sowieso staan sterke smaakmakers hoog in het vaandel en wordt er veel gekookt met zeewier, rijst, groenten, tofu en verschillende soorten vis. Natuurlijk mogen we andere belangrijke smaakmakers als sesamolie, sojapasta en -saus en gember niet vergeten, want ook deze kun je in de meeste Koreaanse huishoudens wel vinden. Naast de (meestal warme) hoofdmaaltijd worden vaak kleine schaaltjes met zogenaamde banchan op tafel gezet. Hierin zitten verschillende (over het algemeen koude) ingrediënten waarmee je vervolgens je gerecht opbouwt. Je bereidt dus voor een groot deel aan tafel je gerecht. Daarbij kun je altijd bakjes gevuld met rijst en soep op tafel verwachten, waarbij rijst tevens één van de maar weinig gebruikte koolhydraten is. We horen je denken: en de barbecue dan? Inderdaad, de Koreaanse barbecue mag niet worden overgeslagen en is momenteel bezig aan een ware opmars is Europa. Hierbij bereid je à la minute en aan tafel je eten op een barbecue. Deze is meestal ingebouwd in de tafel, is rond en werkt op basis van houtskool of gas. Aan tafel leg je je favoriete ingrediënten op de barbecue en eet je in combinatie met de bekende banchan. Inmiddels kun je al op verschillende plekken in Amsterdam genieten van een traditioneel Koreaanse avond, waarbij Yokiyo mijn favoriet is. Anders dan Europeanen en net als veel Aziatische buurlanden eten Koreanen vaak zittend aan lange tafels, op een kussentje op de grond. Daarbij is eten een echte familieaangelegenheid en begint men meestal met een kommetje soep. Vervolgens begint men met het ‘echte’ eten en komen de verschillende schaaltjes op tafel. Anders dan in bijvoorbeeld Japan wordt de rijst niet met stokjes gegeten, maar met een lepel (hoera!). Wel eten ze de rest van de gerechten met stokjes, maar dan gemaakt van roestvrij staal en met een wat plattere vorm. Mocht je ooit Korea (of een Koreaans restaurant in het algemeen) bezoeken, meng dan nooit je soep met de rijst en laat de bakjes áltijd op tafel staan. Dit wordt als niet netjes beschouwd en kan voor sommigen voelen als een belediging. |