Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Libanese gerechten

19/11/2014

0 Reacties

 
Baba Ghanoush ✔
Buffet ✘ Libanon ✘ 6 ✘ 90 minuten

Basmati notenrijst
Bijgerecht rijst ✘ Libanon ✘ 6 ✘ 30 minuten

Gevulde Wijnbladeren (Arrak Enab) ✔
Buffet ✘ Libanon ✘ 6 ✘ 45 minuten

Kebbé be beïd
Hoofdgerecht vlees ✘ Libanees ✘ 4 ✘ 45 minuten

Hummes met tahin ✔
Buffet ✘ Libanon ✘ 1800 minuten ✘ 15 minuten

Hummes balila ✔
Bijgerecht groente ✘ Libanon ✘ 4 ✘ 20 minuten


Kabeljauw met tomaten-tahinsaus
Hoofdgerecht vis ✘ Libanon ✘ 4 ✘ 30 minuten

Kikkererwtensalade ✔
Salade ✘ Libanon ✘ 4 ✘ 10 minuten

Kippenlevertjes uit Libanon
Buffet ✘ Libanon ✘ 6 ✘ 15 minuten

Kipspiesjes Kebab uit Libanon
Hoofdgerecht kip ✘  Libanon ✘  6 ✘  495 minuten

Kipspiesjes uit Libanon (Shish Tawouk)
Hoofdgerecht kip ✘  Libanon ✘  6 ✘  495 minuten

Kip uit Libanon
Hoofdgerecht kip ✘ Libanon ✘ 4 ✘ 375 minuten

Linzensoep ✔
Voorgerecht soep ✘ Libanon ✘ 4 ✘ 50 minuten

Pompoen met tahin ✔
Bijgerecht groente ✘ Libanon ✘ 4 ✘ 60 minuten

Tabouleh ✔
Salade ✘ Libanon ✘ 4 ✘ 60 minuten
0 Reacties

    Libanese keuken

    De Libanese keuken is een, over het algemeen, erg gezonde en verfijnde keuken. Aan sommige smaken zullen de kinderen wel erg moeten wennen zoals aan za’atar, een kruidenmengsel waar ik het later over zal hebben. Libanees eten is vrij bekend onder vegetariërs omdat veel van de gerechten vegetarisch en voedzaam zijn. Het bekendste ‘vegetarisch’ voorbeeld is de Hummus, een dip op basis van de voeding-superheld: de kikkererwt. Net als Libanon zelf is de Libanese keuken een mooie combinatie van Oost en West, een kruising van culturen. Bovendien, ondanks dat Libanon maar een klein landje is, is het een land met zowel zee als berg en veel vruchtbaar land. Deze variatie is ook in de keuken terug te vinden. De Libanese keuken vertoont gelijkenissen met de keuken uit andere mediterraanse landen zoals bijvoorbeeld de Griekse en Turkse maar ook bijvoorbeeld de Perzische keuken. Veel gebruikte ingrediënten in Libanese gerechten zijn: knoflook, olijfolie, kikkererwten, yoghurt, citroen, munt, vis en lamsvlees. Er zijn twee soorten Libanese gerechten: de gerechten die je in huis voorgeschoteld krijgt, met andere woorden de thuiskeuken en de gerechten die je in de restaurants krijgt, de meer gastronomische versie en de Mezze. De mezze is een verzameling van kleine gerechten,  zowel warm als koud, vergelijkbaar met Spaanse tapa’s. Bij een feest kunnen de gerechten oplopen tot een paar tientallen maar meestal zijn vier gerechten per persoon al genoeg. In een mezze zitten, traditioneel gezien, standaard de twee bekendste Libanese salades: de tabouleh en de fattoush. De tabouleh, de klassieke Libanese versie, is een salade met heel fijn gehakte peterselie, bulghur, munt, tomaat en lente-ui. Tegenwoordig zijn er ook varianten op de tabouleh waarbij de bulghur het hoofdingrediënt is terwijl in de traditionele tabouleh de peterselie het hoofdingrediënt is en de salade dus veel groener is dan de westerse varianten. Ook vind je in een mezze bijna altijd hummus en Baba Ganoush. Baba Ganoush is een dip op basis van aubergine. Daarnaast variëren de gerechten per mezze. Mogelijke gerechten zijn gevulde wijnbladeren, vleespasteitjes, visgerechtjes, falafel, bonen, etc etc… Mijn persoonlijke favoriet is de kibbeh rass, een mengsel van gehakt lamsvlees (heel erg vaak gehakt totdat het de consistentie van deeg krijgt), bulghur en pijnboompitten. In de mezze krijg je het vaak in de vorm van ovalen balletjes, gefrituurd. Je hebt meerdere varianten van de kibbeh. De kibbeh bil saniye wordt vaak thuis gegeten, de ingrediënten zijn dan hetzelfde maar het wordt in een taartvorm gegoten  en dan in de oven gebakken. Ook heb je de kibbeh nayee, de rauwe versie. Bij de Mezze krijg je altijd Libanees brood erbij, dat is een soort van pita brood maar dan groter en dunner. Als drankje bij de Mezze wordt vaak Arak gedronken, een alcoholisch drankje op basis van anijs, vergelijkbaar met de Griekse Ouzo en de Franse Pastis. Ook heb je een paar zeer goede rode wijnen in Libanon. De bekendste zijn de wijnen van Chateau Kasra, Chateau Musar en Chateau Kefraya. Of je kunt gewoon bij bier blijven, met een lekker koude Almaza kan het niet misgaan! Een belangrijk deel van de familiekeuken zijn de “Yakhnés”. Dit zijn stoofschotels, vaak met vlees en groenten die geserveerd worden met rijst. Door de rijst zit meestal gebakken vermicelli, erg lekker!! Vis, ofwel in de oven gebakken ofwel gegrild, neemt een belangrijke plaats in in de thuiskeuken. Ook populair als snelle hap thuis zijn gevulde courgettes, in het Libanees Koussa Mehchi, (hier vind je het recept) met een yoghurt saus. Dit vinden kinderen vaak lekker overigens, mooi meegenomen! Ook zijn er veel gerechten op basis van linzen zoals de Mujjadara. Super lekker en gezond! Bij de Libanese desserts wordt veelvuldig gebruik gemaakt van sinaasappelbloesemwater, pistaches en rozenwater. De Libanese variant van baklava is minder zoet dan de Turkse variant en minder vet, maar het idee is hetzelfde. Ook hebben ze erg lekker ijs in Libanon, met o.a rozenwatersmaak. De maamoul is een koekje op basis van griesmeel, gevuld met noten of dadels, dat voornamelijk met de feestdagen gegeten wordt. Het is briljant wat de Libanezen in de keuken uithalen; niet voor niets zijn zij de koks van de ganse Arabische wereld. Om er mee kennis te maken moet ik u wederom aanraden te gaan eten bij het onooglijke, maar internationaal culinair aan de top staande Beyrouth in de Kinkerstraat te Amsterdam (bestel de grote mezza van 15 gerechten en een fles Libanese wijn).

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot