Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Marokkaanse gerechten

19/11/2014

0 Reacties

 


Couscoussalade met mosselen
Hoofdgerecht combi ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 60 minuten 

Gehaktballetjes uit de tajine
Hoofdgerecht vlees ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 60 minuten


Geroosterde wintergroente met couscous
Hoofdgerecht combi ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 60 minuten

​
Marokkaanse Groentestoof ✔
Hoofdgerecht combi ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 45 minuten

Harira
Maaltijdsoep ✘ Marokko ✘ 6 ✘ 180 minuten

Harira vegetarisch  ✔
Maaltijdsoep ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 30 minuten

Kabeljauw met marinade
Hoofdgerecht vis ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 80 minuten

Kalfsvleestajine 
Hoofdgerecht vlees ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 60 minuten 

Lamsgehaktspiesjes met kruidenyoghurt
Hapje ✘ Marokko ✘ 10 ✘ 40 minuten

Kip uit de tajine
Hoofdgerecht kip ✘  Marokko ✘ 4 ✘ 120 minuten

Kippenbouten uit Marokko 
Hoofdgerecht kip ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 60 minuten

Linzensoep uit Marokko ✔
Voorgerecht soep ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 30 minuten​

Mosselen uit Marokko
Hoofdgerecht vis ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 60 minuten

Okra ✔
Bijgerecht groente ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 15 minuten


Peulvruchtensoep
Maaltijdsoep ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 90 minuten​

Roodbaars met couscous
Hoofdgerecht combi ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 25 minuten

Tomatensalade uit Marokko ✔
Salade ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 15 minuten

Zeeduivel uit Marokko
Hoofdgerecht vis ✘ Marokko ✘ 4 ✘ 40 minuten
0 Reacties

    Marokkaanse keuken

    Marokko kent een rijke keuken vol smaak door de vele kruiden en ingrediënten die in de gerechten worden gebruikt. De Marokkaanse keuken kan best bijzonder genoemd worden, want de keuken zit tussen de Afrikaanse en de Mediterrane keuken in. Daarnaast heeft Marokkaans eten ook veel invloeden van de Arabieren, de Berbers en de Moren. Door al deze verschillende invloeden is de Marokkaanse keuken lekker, spannend, veelzijdig en verrassend te noemen. Hier lees je meer over typische Marokkaanse kruiden en ingrediënten, maar ook over de bekendste gerechten.Kruiden en ingrediëntenIn Marokkaanse gerechten worden veel verschillende kruiden gebruikt. Enkele kruiden die veel worden gebruikt in Marokkaanse recepten zijn: gember, kaneel, komijn, kurkuma, peper en saffraan. De reden waarom er veel gebruik gemaakt wordt van kruiden in de Marokkaanse keuken is om enerzijds het op smaak brengen van gerechten en anderzijds om het mooier en aantrekkelijker te maken. Dit zie je bijvoorbeeld goed wanneer saffraan wordt toegevoegd aan rijst. Hierbij krijgt de rijst niet alleen een bijzondere smaak, maar het krijgt ook een diepe gele kleur. Veel kruiden en ingrediënten die gebruikt worden, worden al jaren lang geïmporteerd. Veel kruiden en ingrediënten zijn echter ook in Marokko zelf te vinden, zoals saffraan, olijven, limoenen, munt en sinaasappelen. Naast kruiden bestaat traditioneel Marokkaans eten ook veel uit vlees, kip en vis. Kip wordt in Marokko het meeste gegeten, gevolgd door rundvlees. De bevolking van Marokko geeft echter de voorkeur aan lamsvlees, maar dit is redelijk duur. Een van de meest bekende producten uit de Marokkaanse keuken is couscous. Couscous is zowel een ingrediënt als een gerecht. Het is het nationale gerecht van Marokko en het is wereldwijd erg populair. Couscous zijn korreltjes van grof gemalen durumtarwe. De couscouskorrels kunnen gekookt worden, maar traditioneel wordt de couscous gestoomd. Vervolgens wordt de couscous op smaak gebracht met kruiden. Noten en rozijnen worden ook vaak aan de couscous toegevoegd. Bij couscous wordt vaak groente geserveerd. Deze kunnen in een traditionele couscouspan mee gestoomd worden. Daarnaast wordt ook vaak stoofvlees in een kruidige saus gecombineerd met couscous als gerecht. Enkele belangrijke gerechten uit de Marokkaanse keuken zijn 'tajine', 'pastila' en 'harira'. Harira is een traditionele Marokkaanse rijkgevulde soep van kikkererwten, linzen, tomaten en selderij. Kikkererwten en linzen worden veel gebruikt in de Marokkaans keuken. Pastila is een hartige taart gemaakt van filodeeg. Een pastila is vaak gevuld met met duif of kip met amandelen, maar is ook wel met vis en zeevruchten. Het wordt vaak gegeten tijdens feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften en geboortefeesten. Tajine is een gerecht dat op diverse wijzen en met diverse soorten vlees bereid en geserveerd kan worden. Tajinegerechten zijn te vergelijken met stoofschotels, bestaande uit groente en vlees. Tajine heeft zijn naam te danken aan de pot waarin het bereid wordt, namelijk de tajine. De tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot gemaakt van aardewerken. In Marokko zijn deze gerechten enorm populair en worden veel gegeten. Enkele voorbeelden van deze gerechten zijn: tajine van lamsvlees en peren, tajine van kip en krieltjes en tajine van rundvlees, venkel en doperwten. Behalve tajine, pastila en harira beschikt de Marokkaanse keuken natuurlijk over nog veel meer traditionele gerechten. 

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot