Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Portugese gerechten

19/11/2014

1 Reactie

 
Aardappelen uit de oven met koriander (Batatas Fritas)
Bijgerecht aardappel ✘ Portugal ✘ 4 ✘ 45 minuten

Bleekselderij uit Portugal ✔
Bijgerecht groente ✘ Portugal ✘ 4 ✘ 20 minuten 

Broodsoep
Maaltijdsoep ✘ Portugal ✘ 4 ✘ 20 minuten​

Cataplana
Hoofdgerecht vis ✘ Portugal ✘ 4 ✘ 200 minuten

Cataplana met kip (Frango na Cataplana)
Hoofdgerecht kip ✘ Portugal ✘ 4 ✘ 50 minuten

Dorade met korianderdressing (Dourada asada)
Hoofdgerecht vis ✘ Portugal ✘ 4 ✘ 20 minuten

Hamlappen uit Portugal
Hoofdgerecht vlees ✘ Portugal ✘ 4 ✘ 70 minuten

Inktvis salade
Hoofdgerecht vis ✘ Portugal ✘ 4 ✘ 50 minuten

Kipkluifjes Piri Piri
Hoofdgerecht gevogelte ✘ Portugal ✘ 4 ✘ 30 minuten

Kwarteleitjes uit Portugal (Ovos de codorniz) ✔
Hapje ✘ Portugal ✘ 6 ✘ 130 minuten

Lamskotelet piri piri
Hoofdgerecht vlees ✘  Portugal ✘ 4 ✘ 380 minuten

Paprika (gegrild) salade (salada de pimento asado) ✔
Salade ✘ Portugal ✘ 4 ✘ 30 minuten

Sardines gegrild
Hoofdgerecht vis ✘ Portugal ✘ 4 ✘ 25 minuten

Wortel gemarineerd (conserva de cenouras ✔
Bijgerecht groente ✘ Portugal ✘ 6 ✘ 1220 minuten
1 Reactie

    Portugese keuken

    De ligging van Portugal en haar verleden hebben ertoe geleid dat in de Portugese keuken veel vis wordt gebruikt. Voor de Portugezen is de stokvis of bacalhau de absolute topper, omdat hij op zoveel maneier bereid kan worden. Er wordt wel eens gezegd dat er voor elke dag van het jaar wel een bacalhau-recept is. Ook varkensvlees is een favoriet ingrediënt in de Portugese keuken. Portugezen behoren tot de grootste rijsteters in Europa. Portugal is het enige Europese land waar Koriander van oudsher onderdeel is van de keuken. Portugese wijnen zijn erg bekend. Buiten Portugal zijn vooral bekend de port, vinho verde en madeira. In Portugal eet men met hart en ziel, want maaltijden zijn een sociale belevenis. Hoe gezelliger en losser de sfeer hoe beter. een Portugees begint de dag met een licht en snel ontbijt (pequeno almoço) bestaande uit een kop koffie en croissant; tussen 12.30 en 15 uur is er middagmaal (almoço) en tussen 19 en 23 uur het avondmaal (jantar). 
    Een maaltijd bestaat meestal uit vlees of vis met rijst, aardappelen of frites. Deegwaren en groenten worden maar mondjesmaat gererveerd, in plaats daarvan krijgt u een gemengde salade. De keuken krijgt een exotische tint door de vele kruiden zoals peper, kerrie, paprika, verse koriander en het hete piri-piri. Deze kruiden werden mee gebracht met de vele ontdekkingsreizen. Verder wordt er veel olijfolie en knoflook gebruikt. Stenen potten en de luchtdichte, wokachtige koperen pot genaamd cataplana zorgen voor de speciale aroma aan de gerechten. Langs de hele kust natuurlijk verse vis op het menu. Een delicatesse uit de Algarve is caldeirada een vispotje. Een andere topper zijn de sardienhas assadas, sardienen op een houtskoolgrill bereid. Ondanks de enorme rijkdom aan vis geven veel Portugezen de voorkeur aan vlees. Op bijna alle menu kaarten staat bife à portuguesa, een platgeklopt stuk rundvlees met een spiegelei, rijst en frites. Ook kent Portugal diverse zoete lekkernijen. De Portugezen maken uit suiker, eieren, amandelen, vijgen en kaneel diverse lekkere zoetigheden zoals barrigas de freira, toucinho do céu of papos de anjo. De topper in de banketbakkerswinkels van de Algarve zijn de bolos de doce fino, ware kunstwerken van marsepein gevuld met fios de ovos (suikerdraden). Een maaltijd wordt steeds afgerond met iets zoets zoals ijs, pudding of taart of ten minste met een stuk fruit.

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot