Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Rusland en voormalig oostblok

19/11/2014

0 Reacties

 
Aardappelsalade à la Tolstoi
Bijgerecht aardappel ✘ Rusland ✘ 4 ✘ 60 minuten

Aardappelsalade (overgebleven) volksschotel uit Rusland ✔ 
Ovenschotel ✘ Rusland ✘ 4 ✘ 45 minuten

Aardappelsoep met eekhoorntjesbrood
Maaltijdsoep ✘ Rusland ✘ 4 ✘ 90 minuten

Borsjtsj 
Maaltijdsoep ✘ Rusland ✘ 4 ✘ 225 minuten

Borsjtsj (vegetarisch)
Maaltijdsoep ✘ Rusland ✘ 4 ✘ 60 minuten

Kip Kiev
Hoofdgerecht kip ✘ Ukraine ✘ 4 ✘ 40 minuten

0 Reacties

    Russische keuken

    Vroeger werd er vooral op feestdagen in Rusland veel aandacht besteed aan lekker eten. Hierdoor ontstonden traditionele maaltijden. De Russische keuken is ontstaan uit de tradities van het Oosten en Westen van Europa. Deze zijn na verloop van tijd uitgegroeid tot een van de meest aantrekkelijke tradities van Oost Europa. De vele verschillende Russische eetgewoonten en de karakteristieke gerechten uit Rusland ontstonden doordat De Sovjet-Unie uit 15 republieken bestond en mensen met 109 verschillende nationaliteiten. In de 18e eeuw had de Russische tsaar, Peter de Grote contacten met west Europa. Deze contacten zorgden voor invloeden in de Russische keuken. O.a. Nederlandse, Duitse en Zweedse koks belandden via Peter de Grote in Rusland. Zij hadden weer veel gerechten en ingrediënten die nog niet eerder bekend waren in Rusland. Enkele voorbeelden zijn: het boeterbrod (een Duitse boterham), de kartofel (aardappel) en de Italiaanse “pomidory” (tomaten). De Russen hadden ook een grote voorliefde voor de Franse taal en cultuur. Om deze reden werden er in de 19e eeuw veel Franse koks naar Sint Petersburg gehaald. Verder zorgden de centraal Aziatische gebieden en de Kaukasus ook voor een aanvulling van de Russische keuken. O.a. knoflook, walnoten, aubergines en pepers werden verwerkt in populaire gerechten. Het klimaat was vroeger heel belangrijk voor het eten van de Russen. Uiteindelijk was het van het klimaat afhankelijk wat er allemaal verbouwd kon worden. Boekweit en granen, zoals tarwe, rogge en gierst, waren producten die in de meeste gebieden wel te verbouwen waren. De gerechten die gemaakt worden van deze producten waren en zijn nog steeds erg populair in de Russische keuken. Voorbeelden van gerechten zijn o.a. bliny (boekweitpannekoekjes), pasteien en kasja (een soort pap van boekweit of gierst). Noten, bessen, paddestoelen en honing waren producten die uit de Russische bossen kwamen. Omdat het Russische eten niet zo veelzijdig was, gebruikte men wat extra smaakmakers zoals dille, anijs, ui, knoflook of mierikswortel in hun gerechten. De Russisch-orthodoxe kerk is heel lang belangrijk geweest voor de eetgewoonten in Rusland. Tijdens het vasten mocht er alleen paddenstoelen, vis en groenten gegeten worden. Vlees, melkproducten en eieren waren in die periode verboden.

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot