Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Scandinavische gerechten

19/11/2014

0 Reacties

 
Bleekselderijsoep ✔
Voorgerecht Soep ✘ Denemarken ✘ 4 ✘ 60 minuten

Komkommersoep uit Finland ✔
Voorgerecht soep ✘ Finland ✘ 4 ✘ 25 minuten

Paling op roggebrood
Hapje ✘ Scandinavië ✘ 4 ✘ 20 minuten

Palingtartaar
Voorgerecht vis ✘ Scandinavië ✘ 4 ✘ 20 minuten

0 Reacties

    Scandinavische keuken

    Om te beginnen is het handig om te bepalen welke landen bij Scandinavië horen. Daar is namelijk wat onduidelijkheid over. Wij nemen uiteraard de culinaire traditie als gemeenschappelijke deler en we zien dat Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland veel overeenkomsten hebben in de keuken. Als iemand je vraagt een typisch Scandinavisch gerecht te noemen, is de kans groot dat het eerste dat in je opkomt Zweedse balletjes is. Lekker, maar stiekem weten we misschien wel te weinig over de Scandinavische keuken en dat is best zonde, want die is verrassend gevarieerd en smakelijk! De kustlijnen van de Scandinavische landen zijn enorm lang: opgeteld meer dan 40.000 km. Het is niet zo gek dus, dat er heel veel vis wordt gegeten in alle Scandinavische landen. Een van de bekendste klassiekers is dan ook Gravlax of Gravad Lax. Dit betekent zoiets als begraven zalm en komt voort uit de oorspronkelijke bereidingswijze ervan. Vroeger werd de zalm namelijk gezouten en in het zand begraven, zodat hij langer bewaard kon worden. Tegenwoordig begraven we de zalm niet meer in de grond, maar bereiden we hem anders. Naast veel vis eten de Scandinaviërs natuurlijk ook vlees op zijn tijd. En niet zomaar vlees. Op het menu staat onder andere veel wild, zoals eland en rendier. In Zweden rollen ze hier graag balletjes van, terwijl ze in Finland de voorkeur geven aan stoofgerechten. Een leuk wist-je-datje voor incidentele snackbargangers: oorspronkelijk was de Nederlandse frikandel een gehaktbal, net zoals de Deense frikadeller dat nu nog zijn. De Scandinavische grond en het klimaat lenen zich vooral goed voor knol- en wortelgroenten en omdat de keuken in harmonie is met de eigen natuur worden deze veel gegeten. Rode bieten en aardappels worden bijvoorbeeld met het ook veel voorkomende verse dille gecombineerd. Vaak doen ze er dan ook nog een zuivelproduct bij, zoals zure room. Tot slot speelt ook brood een grote rol in de Scandinavische keuken. De Noren, Zweden, Denen en Finnen serveren bijvoorbeeld graag van alles op een plak roggebrood. Maar ook het alom bekende Knäckebröd wordt er natuurlijk veel gegeten.

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot