Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Surinaamse gerechten

19/11/2014

1 Reactie

 
Bakbanaan (Baka Bana) ✔
Bijgerecht groente ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 15 minuten

Bruine Bonen met rijst (B,B en R)
Hoofdgerecht combi ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 285 minuten


Eieren gevuld uit Suriname ✔
Buffet ✘ Wereldkeuken ✘ 8 ✘ 40 minuten


Ei-sliertjes ✔
Bijgerecht ei ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 10 minuten

Eierschotel met massalasaus ✔
Hoofdgerecht ei ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 40 minuten

Cassave friet ✔
Bijgerecht aardappel ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten

Cassavesoep
Voorgerecht soep ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten

Gamba's uit Suriname
Hoofdgerecht combi ✘ Suriname ✘ 2 ✘ 35 minuten

Kipdrumsticks uit Suriname
Hoofdgerecht combi ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 100 minuten 

Kip Massala
Hoofdgerecht gevogelte ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten

Kip Trafasi
Hoofdgerecht gevogelte ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 60 minuten 

Kikkererwten (Ghoegrie) ✔
Bijgerecht groente ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 10 minuten

Kousenband ✔
Bijgerecht groente ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten

Kousenband met garnalen
Bijgerecht groente ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten

Kousenband met zout vlees
Bijgerecht groente ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten

Macaroni uit Suriname
Hoofdgerecht pasta ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten 

Moksi Alesi
Hoofdgerecht rijst ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 150 minuten


Moksi meti
Hoofdgerecht combi ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 100 minuten 

Nasi uit Suriname ✔
Bijgerecht rijst ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 300 minuten

Surinaamse bami
Bijgerecht rijst/bami ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 45 minuten

Okra salade ✔
Salade ✘ Caribbean ✘ 4 ✘ 15 minuten

Okrasoep uit de Caraïben (St. Lucia) ✔
Voorgerecht soep ✘ 6 ✘ Caraïben ✘ 70 minuten

Okrasoep uit Suriname ✔
Voorgerecht soep ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten

Okra uit de wok ✔
Bijgerecht groente ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 15 minuten

Pindasoep
Voorgerecht soep ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten

Pindamaaltijdsoep
Maaltijdsoep ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 90 minuten

Roodbaars met masala
Hoofdgerecht vis ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten

Roti
Hoofdgerecht combi ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 65 minuten

Rundvleesstoofpot uit Suriname (Semor daging sapi)
Hoofdgerecht vlees ✘  Suriname ✘  200 minuten 

Saoto Ajam
Maaltijdsoep ✘ Indonesië ✘ 4 ✘ 245 minuten

Spruitjes uit Suriname
Bijgerecht groente ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 45 minuten

Telo met bakkeljauw
Hoofdgerecht combi ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 550 minuten

Witte bonen met knakworstjes

Hoofdgerecht combi ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten​

Zuurgoed moksie ✔
Bijgerecht groente ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten

Zuurgoed pompoen ✔
Bijgerecht groente ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 30 minuten

Zuurgoed rode ui ✔
Bijgerecht groente ✘ Suriname ✘ 4 ✘ 15 minuten
1 Reactie

    Surinaamse keuken

    Nederland en Suriname hebben een relatie van meer dan 300 jaar; mede om deze reden hebben de afgelopen jaren grote aantallen mensen uit Suriname zich in Nederland gevestigd. Hierbij heeft men de authentieke keuken behouden. De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de Surinaamse bevolking afkomstig is uit een groot aantal landen; de Surinaamse keuken is daardoor een harmonieuze combinatie van een groot aantal internationale keukens o.a. Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees (China), Hollands, Joods, Portugees, Indiaans; dit heeft mede een bijdrage geleverd aan de vorming van de succesvolle multiculturele samenleving in Suriname, waarin verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar wonen en leven. Het bovenstaande heeft ervoor gezorgd dat de keuken van Swietie Sranang, het geliefde Suriname, tongstrelende gerechten heeft voortgebracht nl. een smeltkroes van de beste gerechten uit de hele wereld. Met z'n talloze bevolkingsgroepen is Suriname al eeuwenlang een multiculturele samenleving met even zovele gerechten; door de vreedzame multiculturele Surinaamse samenleving, zijn de verschillende bevolkingsgroepen elkaars gerechten en ingrediënten gaan gebruiken en beïnvloeden waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten zijn ontwikkeld o.a. Roti, Kip Masala, Pom, Saoto, Snesie Foroe, Moksie Metie; uit deze vermenging van vele culturen met het Surinaamse, is de unieke Surinaamse keuken ontstaan met een eigen onderscheidend Surinaams karakter. De Surinaamse huisvrouw is in de dosering van de verschillende ingrediënten een ware kunstenaar; zij bereid haar gerechten nl. op het gevoel, omdat ze alles in haar hoofd heeft zitten. Deze kunst wordt vervolgens van moeder op dochter overgedragen. Dit veroorzaakt een groot probleem voor de jonge Surinamer in Nederland, die ook wil genieten van al het heerlijks uit Suriname, maar ook Nederlandse landgenoten, onder wie de Surinaamse keuken steeds populairder wordt, raken zonder adequate hulp al gauw het spoor bijster. Daarnaast wordt voor de bereiding van authentieke Surinaamse gerechten gebruik gemaakt van een groot aantal kruiden, specerijen en andere ingrediënten, waardoor de bereiding van deze gerechten ook voor de doorsnee Surinamers en Nederlanders erg ingewikkeld en tijdrovend is. Bovenstaande problemen zijn opgelost door de ontwikkeling door de familie Laigsingh van hoogwaardige Surinaamse basis producten, volgens de culinaire kunsten van de Surinaamse huisvrouw en zijn verkrijgbaar onder andere het merk Faja Lobi. Niet voor niets geldt voor de Surinamer voor wat betreft lekker eten de uitdrukking: ALS DE MAAG VOL IS, IS HET HART GELUKKIG.

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot