Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Thaise gerechten

23/11/2014

0 Reacties

 
Chinese koolsoep ✔
Maaltijdsoep ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 15 minuten

Custard in een pompoen (Fug Thong Sung-Khaya) ✔
Nagerecht ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 30 minuten

Eiersalade uit Thailand 
✔
Lunchgerecht ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 15 minuten​

Garnalensoep (Gaeng lien sawan)
Maaltijdsoep ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 40 minuten

Kippensoep Tom Kha Kai
Maaltijdsoep ✘ Thailand ✘ 2 ✘ 30 minuten


Kippenbouillon met shi-takes
Voorgerecht soep ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 24 uur

Kippensoep met taugé
Maaltijdsoep ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 15 minuten

Kipkluifjes Piek Kai
Hoofdgerecht gevogelte ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 40 minuten

Komkommersalade uit Thailand ✔
Bijgerecht groente ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 20 minuten

Kousenband met Choy Sum ✔
Bijgerecht groente ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 30 minuten

Linzensoep ✔
Voorgerecht soep ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 50 minuten 

Mosselen uit Thailand
Hoofdgerecht vis ✘ Thailand ✘ 2 ✘  20 minuten 

Omelet met sperziebonen en taugé ✔
Hoofdgerecht ei ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 30 minuten

​
Rijstkoker teriyaki garnalen en rijst
Hoofdgerecht combi ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 4o minuten

Thaise soep met garnalen Tom Yam Kung
Maaltijdsoep ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 30 minuten


Thaise zure Kippensoep 
Hoofdgerecht soep ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 30 minuten

Pad Thai
Hoofdgerecht combi ✘ Thailand ✘ 2 ✘ 15 minuten 

Viskoekjes (Thod Num Pla)
Voorgerecht vis ✘ Thailand ✘ 4  ✘ 100 minuten

​​Zoodles Pad Thai
Hoofdgerecht combi ✘ Thailand ✘ 4 ✘ 20 minuten
0 Reacties

    Thaise keuken

    De Thaise keuken behoort tot één van ’s werelds beste en meest geliefde keukens. Ook in Nederland en andere West-Europese landen is Thais eten steeds meer geliefd. En dat is uiteraard niet voor niets! In West-Europa willen we steeds gezonder en verser eten en Thais eten past daar prima bij! De verschillende verse groenten en kruiden worden maar even meegebakken op hoog vuur, waardoor de smaak bewaard blijft. Bovendien wordt er maar weinig plantaardige olie gebruikt bij de bereiding, waardoor de Thaise keuken licht en relatief vetarm is. In Thailand is eten een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur. De Thaise keuken combineert het beste van de Chinese en Indiase culinaire tradities. De keuken is zeer gevarieerd, waarbij tal van ingrediënten, kruiden en specerijen gebruikt worden. Veel gerechten krijgen dan ook de typische pittige smaak mee. Over het algemeen worden Thaise gerechten gekenmerkt door ‘sweet, sour and spicy’. Als u echter niet houdt van heet, hoeft u maar ‘mai phet’  te zeggen, wat letterlijk vertaald ‘niet heet’ betekent. Veruit de meeste gerechten worden bereid in een wok, waarbij er gewerkt wordt met verse groenten en kruiden. Deze worden maar even op hoog vuur meegebakken met bijvoorbeeld vlees zodat ze vers en knapperig blijven. Rijst is bij alle gerechten het basisingrediënt. In Thailand wordt bij vrijwel al het eten Jasmijnrijst of Pandanrijst geserveerd. Dit is een heerlijk geurende rijst, die in Thailand Kauw Hom Mali wordt genoemd. Hierbij staat ‘kauw’ voor rijst, hom voor een sterke geur en mali voor Thaise geurbloem. Thailand is zelfs exportland nummer één als het gaat om rijst! Naast rijst worden ook noedels veel geserveerd, zoals in soepen. Thaise gerechten worden op smaak gebracht door kerries (een mix van verschillende kruiden en specerijen). Het aantal verschillende kerries is te groot om hier op te sommen, maar er zijn wel enkele kerries die vrij veel gebruikt worden. De rode kerrie (Keng Ped) is rood van kleur door de rode pepertjes die erin verwerkt zijn. Rode kerrie geeft een pittige smaak aan het gerecht. Gele kerrie (Khiao Wan) wordt vooral veel toegepast bij kip- en visgerechten en geeft gerechten een mint-smaak mee. Ten slotte zijn ook de Massamankerrie (zoete rode kerrie) en de pittige Panengkerrie populaire kerries. Één van de veelgebruikte sauzen in de Thaise keuken is vissaus (Nam Pla). Dit is een sterk geurende saus, die gebruik wordt in plaats van zout. Zout wordt overigens nauwelijks gebruikt bij de bereiding van Thaise gerechten.  Andere bekende Thaise sauzen zijn oestersaus, welke een zoete smaak geeft aan een gerecht, en soyasaus, die vooral gemaakt wordt uit champignons. Populaire kruiden zijn Holopa, een zoete basilicumsoort, en Krapau, die veel wordt gebruikt bij pittige gerechten. Zoals eerder al beschreven, worden de kruiden pas op het laatste moment toegevoegd aan een gerecht, zodat de smaak optimaal blijft. Verder wordt ook koriander (Pak-chee) gebruikt. Koriander geeft een sterke en in sommige gevallen een overheersende smaak mee aan gerechten. Prik Keenoe (kleine groene en rode pepers), gemberwortel, laos (milde gembersmaak), citroenblad, knoflook (deze is overigens zoeter dan de knoflook zoals we die in Nederland gewend zijn) en serreh (citroengras). Deze laatste wordt op verschillende manier gebruikt, zoals gesneden of gestampt en als hele bladeren of als stelen. Citroengras maakt gerechten sterker en frisser van geur.  Het wordt vaak niet rauw gegeten, maar wordt meegekookt of meegegaard in gerechten. Tenslotte kan ook Galangal genoemd worden. Dit is een smaakmaker. Sommigen beweren zelfs dat Galangal een maagversterkende werking heeft en antireumatisch werkt! In Thailand is men gek op tropisch fruit en vruchten, zoals ananas, banaan, papaja en meloen! Fruit wordt vaak geserveerd als nagerecht.

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot