Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Aardappelpuree

1/3/2011

1 Reactie

 
Foto
Kook kruimige aardappelen om de smaak te behouden, liefst in de schil in niet te veel water echt gaar. Gewoon twintig minuten, of wat langer als het grote zijn. En denk eraan: als de aardappelen verschillend van formaat zijn reduceert je de grootste tot ze even groot zijn als de rest, dan is alles mooi tegelijk gaar. Trek de schillen van de aardappelen af als ze nog heet zijn: van koude aardappelen kun je geen goede puree maken. Als je dat te moeilijk vind, moet je ze maar schillen voor het koken. Gebruik ook dan niet te veel water. De aardappelen mogen net droog komen te staan als ze gaar zijn.  Na het hete schillen volgt het, liefst ook hete, pureren. Ik zal de verschillende instrumenten kort de revue laten passeren. Ten eerste is daar de oude stamper. Heel goed voor stamppotten en met hard werk en goed opletten ook aardig voor een mooie puree, maar er blijft altijd de mogelijkheid dat er harde stukjes overblijven, vooral met vaster kokende aardappelrassen. Dan is de pureeknijper een beter apparaat, mijn voorkeursinstrument. Op bovenstaande foto zie je hoe dat er uitziet. Een soort grote knoflookpers waarmee een behoorlijke hoeveelheid in één handbeweging tot mooie, fijne puree wordt gedrukt. Er zijn ook moderne plastic versies van, naast de vertinde ijzeren, van aluminium of roestvrij staal ( zie het plaatje hierboven). De mijne heb ik gekocht bij IKEA. Johannes van Dam zei het al gebruik nooit, nooit een snel draaiende foodprocessor, staafmixer als het van Braun, Philips, Cuisinart of Magimix of nog een ander merk is, voor de puree. Voor je het weet heb je te lang gedraaid en lijkt de puree door agglutineren van de aardappelen meer op taai brooddeeg of behangselplak dan op iets anders. Een langzaam draaiende handmixer zou nog kunnen, maar liever niet. En dan het vocht. Eerst de melk. Niet iedereen gebruikt melk. Het is ook niet echt nodig. Het maakt de puree weer dun en als je te veel gebruikt zit u met de gevreesde aardappelpap. De melk moet, als je hem gebruikt, in ieder geval heet zijn. Met koude melk stort je puree in elkaar. Wees spaarzaam met melk. En gebruik eventueel een deel melk en een deel room, voor een romiger resultaat. Aan het eind kun je er nog een smaakje aan toevoegen van bv. bieslook, olijven en rucola of bosui. Soms ook een losgeklopt rauw ei. Als je hieronder klikt kom je bij mijn aardappelpuree recept.

Aardappelpuree

1 Reactie
Peter
15/10/2016 20:58:58

Als je iets jat, zet er dan in elk geval een bronvermelding bij. Dit is een bewerking van een stukje van Johannes van Dam.

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    Tips

    In dit gedeelte van de site kom je hele handige tips tegen die ik in de loop der jaren heb verzameld en die je bij het koken kunt gebruiken. Ook producten, diensten, restaurants en boeken komen hier aan de orde.

    Categorieën

    Alles
    Aardappel
    BBQ
    Ei
    Eten En Drinken
    Gevogelte
    Groente
    Kookweetje
    Paddestoelen
    Saus
    Soep
    Vegetarisch
    Vis
    Vlees

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot