Ik was eens op de smaakmarkt in het Amstelpark in Amsterdam. Een mooi initiatief en uit hoofde van mijn toenmalige functie bij Slow Food Amsterdam bemande ik in de ochtenduren de stand van deze organisatie. Ik raakte in gesprek met Jan Geertsema, de goede visser (op bovenstaand plaatje links) en hij liet me een kokkel proeven, rauw! Zo uit de schelp! Wat een heerlijke smaaksensatie! Meteen een kilo gekocht ( € 7,50). Mijmerde verder wat ik met mijn nieuwe aanschaf zou gaan maken. Misschien spaghetti vongole maar dan met kokkels of gewoon behandelen als ware het mosselen. Het was zondag dus ik had weinig mogelijkheden om inkopen te doen. Plotseling herinnerde ik mij een recept van Alan Davidson “Kokkels met eieren” uit Wales. Ik kocht op de markt nog even gauw een paar hoendereieren en lekker brood. Alan bakt graag in baconvet, maar goede boter kan ook. Was de kokkels en zet ze onder water en kook ze een paar minuten (niet te lang want dan worden ze taai!) Haal het visvlees uit de schelpen en laat uitlekken op keukenpapier. Bak ze even in wat boter en schep ze goed om. Giet er nu 2 of 3 losgeklopte eieren overheen en roer met een houten lepel tot het ei gestold is. Breng op smaak met versgemalen peper en doe op het brood. Vroeger verkochten de vissersvrouwen uit Wales de kokkels aan de deur en zongen: “Kokkels en eieren tussen haverbrood in, heupwiegend dansen de meisjes van Penrhyn”. Meer weten over de goede vissers: www.degoedevissers.nl Op zaterdag staan ze met een kraam op de Noordermarkt in Amsterdam.
|
TipsIn dit gedeelte van de site kom je hele handige tips tegen die ik in de loop der jaren heb verzameld en die je bij het koken kunt gebruiken. Ook producten, diensten, restaurants en boeken komen hier aan de orde. Categorieën
Alles
|