Binnen barbecuen is grillen met een grillpan. Weinig vet, goudbruine ruitjes op blank vlees en snel klaar. Een visje in twee minuten, een steak in vier. Plakken courgette met tralie-patroon, coquilles Saint Jacques voor op een salade. Maar laat je niet verleiden door een lichtgewicht met teflonlaag. In gietijzer toont de grillpan zijn ware gezicht. Alleen als hij witheet is. De mijne heb ik gekocht bij Oldenhof in Hilversum. De onderste heb ik en is door RONNEBY BRUK speciaal voor Oldenhof gemaakt en heeft een houten steel. Op de steel staat het merk Oldenhof. De oervorm van geperst massief staal: rond, zwaar, met stevige ribbels en een tuitje om het druipvet af te voeren. Een moordwapen dat niet kan vervormen. Moet wel eerst warm draaien en kilometers lopen. Hoe vaker gebruikt, hoe beter het resultaat, want hoe ranziger de pan, hoe beter hij grilt. Nooit afwassen in zeepsop of in de afwasmachine. Wie een pan pas schoon vindt als hij door een sopje is gehaald, moet niet aan gietijzer beginnen. Teflon mag je soppen, gietijzer niet. Een grillpan moet inbranden: je oliet hem in op middelmatig vuur. Zo creëer je een natuurlijke anti-aanbaklaag. Na gebruik direct met heet water afspoelen en afvegen met keukenpapier of even op het vuur laten drogen. Altijd droog en ingevet wegzetten, anders gaat hij roesten. Die roest krijg je er met een staalborstel wel weer af, maar de natuurlijke anti-aanbaklaag is dan ook verdwenen. Het afgelopen jaar heeft Oldenhof Kookkado de verkoop van grillpannen met 30 tot 40 procent zien stijgen. Het past in de trend van gezond en snel koken. Al moet je juist ook geduld hebben: “Pianissimo” grillen is het beste. De pan eerst goed heet laten worden (10 minuten) en dan groente, vlees en vis op middelmatig vuur grillen. Te snel en te heet grillen geeft zwarte koolstrepen op je eten.’ Als de bodem is geëmailleerd, kan de pan ook op elektrische, keramische, inductie- of halogeenfornuizen. Geen andere kopen! Alleen die hierboven staat afgebeeld! Even naar Hilversum dus (vlakbij het station) of kijk op internet.
|
TipsIn dit gedeelte van de site kom je hele handige tips tegen die ik in de loop der jaren heb verzameld en die je bij het koken kunt gebruiken. Ook producten, diensten, restaurants en boeken komen hier aan de orde. Categorieën
Alles
|