Hoe kookt je groenten? Volgens marktonderzoek van het Productschap Tuinbouw, zou de consument niet meer weten hoe groenten gekookt moeten worden om zoveel mogelijk vitamines te behouden. Koken met water is de meest bekende en meest gebruikte methode om groenten te koken. De groente wordt bij het al dan niet kokende en gezouten water gevoegd. Deze methode is geschikt voor vele soorten groenten. Toch is de werkwijze verschillend. Groenten zoals artisjok, asperge, broccoli en bloemkool. kolen, pastinaak, bonen, rapen, schorseneren, selderij, snijbiet, spruiten en wortelen moeten in kokend water worden opgezet. Groenten zoals aardappel, aardpeer, bieten, koolraap en maïs moeten in koud water worden opgezet. Dit geldt in principe voor alle zetmeel houdende groenten. Pastinaak, rapen en wortelen kunnen zowel in koud als warm water worden bereid. Bij groene groenten altijd zout toevoegen. Zij nemen relatief weinig zout op, maar het is goed voor een mooie groene kleur. Groene groenten zoals b.v. broccoli, sperziebonen, peultjes en spruitjes moeten zonder deksel worden gekookt. Zo voorkom je ook dat ze hun kleur verliezen. Een vaste kooktijd opgeven is zeer moeilijk, dat hangt af van de versheid, de grootte en of ze op kamertemperatuur worden bewaard, dan wel of ze uit de koelkast of diepvriezer komen. In de regel geldt dat hoe verser de groenten zijn, hoe sneller ze gaar zijn.
|
TipsIn dit gedeelte van de site kom je hele handige tips tegen die ik in de loop der jaren heb verzameld en die je bij het koken kunt gebruiken. Ook producten, diensten, restaurants en boeken komen hier aan de orde. Categorieën
Alles
|