Voor welke warmtebronnen is een tajine geschikt? Een tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis, elektrisch fornuis, keramische plaat, op een barbecue en in de oven. Traditionele tajines zijn ongeschikt voor inductie, maar er zijn gietijzeren tajines te koop die ook gebruikt kunnen worden op inductie. Onze gasfornuizen zijn veel heter dan de vroeger gebruikte houtskoolvuurtjes. Als je het gasfornuis te hoog zet, loopt je de kans dat de tajine barst, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Dat zou jammer zijn. Gebruik op het gasfornuis dan ook altijd een vlamverdeler en zet de tajine daarop. Je kunt de tajine ook eerst op het gasfornuis of een andere warmtebron gebruiken en daarna in de oven gaar laten worden. Als je het vlees eerst snel bruin wilt bakken, dan kun je dit eerst in een koekenpan doen, of zet de tajine met het vlees in de oven tot het gerecht mooi bruin geroosterd is.
De tajine, spreek uit tazjien, is een gebakken aardewerken schaal met een typisch deksel. Dit deksel heeft een kegelvorm en lijkt op een toeter. Tajine is de naam van de schaal én van het gerecht dat erin wordt bereid. De tajine komt uit Noord-Afrika en kan voor weinig geld bij Turkse winkels worden gekocht. De tajine is speciaal omdat hierin wordt gekookt, gestoofd of gebakken. Door de gebakken klei verdeelt de tajine de warmte langzaam en geleidelijk. De tijd die nodig is voor de gerechten varieert van twintig minuten tot een paar uur. De tajine is geschikt om vlees, vis, kip, groente, fruit, olijven, citroen, kruiden en specerijen in gaar te stoven. Zo werkt een tajine: Het deksel van de tajine heeft niet toevallig een kegelvorm. De vorm van het deksel zorgt ervoor dat het vocht dat tijdens het stoven verdampt, terugloopt in de stoofschotel. Hierdoor blijft het gerecht vochtig en worden de smaken volledig gemengd. Niet alle tajines zijn geschikt. Er zijn tajines die alleen als decoratie dienen; die is dus niet geschikt om op het fornuis of in de oven te gebruiken. Deze tajines zijn meestal prachtig uitgesneden en beschilderd in de mooiste kleuren. Maar door de beschilderingen (verf) kunnen ze giftig zijn. Koop dus een bruine neutrale tajine. In Europa gelden strengere richtlijnen voor het glazuren van tajines dan buiten Europa. Tajines zijn verkrijgbaar in allerlei maten, van kleinere tajines voor twee personen tot grote familietajines. Het eerste gebruik van de tajine: Voordat je de tajine de eerste keer gaat gebruiken, legt je de aardewerken schaal en het deksel 24 uur in koud water. Hierdoor kan het aardewerk zich helemaal volzuigen, waardoor hij later niet meer barst. Laat de tajine drogen. Bestrijk hierna de binnenkant van de tajine en het deksel met zonnebloemolie en zet de tajine een uur op een zeer lage warmtebron. De olie trekt in het aardewerk en is daarna klaar voor gebruik. Doe altijd een flinke scheut olie in de tajine en laat deze warm worden. Als de tajine goed warm is, bak je het vlees bruin en voegt je de eventuele groente toe. Schenk er als je wilt een scheutje vocht bij en doe het deksel op de schaal. Laat het gerecht op een lage warmtebron zachtjes gaar stoven.
Voor welke warmtebronnen is een tajine geschikt? Een tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis, elektrisch fornuis, keramische plaat, op een barbecue en in de oven. Traditionele tajines zijn ongeschikt voor inductie, maar er zijn gietijzeren tajines te koop die ook gebruikt kunnen worden op inductie. Onze gasfornuizen zijn veel heter dan de vroeger gebruikte houtskoolvuurtjes. Als je het gasfornuis te hoog zet, loopt je de kans dat de tajine barst, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Dat zou jammer zijn. Gebruik op het gasfornuis dan ook altijd een vlamverdeler en zet de tajine daarop. Je kunt de tajine ook eerst op het gasfornuis of een andere warmtebron gebruiken en daarna in de oven gaar laten worden. Als je het vlees eerst snel bruin wilt bakken, dan kun je dit eerst in een koekenpan doen, of zet de tajine met het vlees in de oven tot het gerecht mooi bruin geroosterd is.
2 Reacties
An Van de lest
9/6/2018 21:23:45
Ik heb een geglazuurde, versierde tajine van de Xenos.
Antwoord
Frans
10/6/2018 10:06:30
Veel gedecoreerde tajines zijn alleen bedoeld om een gerecht in op te dienen. Deze kunnen niet zo worden verhit als een kooktajine. Omdat de oorspronkelijke tajines gemaakt zijn om op een houtvuur en op houtskool te worden gebruikt hoeven ze geen grote temperatuurverschillen te kunnen verdragen.
Antwoord
Laat een antwoord achter. |
TipsIn dit gedeelte van de site kom je hele handige tips tegen die ik in de loop der jaren heb verzameld en die je bij het koken kunt gebruiken. Ook producten, diensten, restaurants en boeken komen hier aan de orde. Categorieën
Alles
|