Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Turkse gerechten

20/11/2014

0 Reacties

 
Aardappel gepoft Kumpir ✔
Hoofdgerecht Combi ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 120 minuten

Aubergine Imam Bayildi ✔
Maaltijdsoep ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 210 minuten

Baklava ✔
Nagerecht ✘ Turkije ✘ 8 ✘ 110 minuten 

Bulgur ✔
Bijgerecht ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 30 minuten

Bulgur Pilavi ✔
Bijgerecht ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 30 minuten

Bulgursalade Kisir ✔
Bijgerecht ✘ Turkije ✘ 6 ✘ 40 minuten

Gevulde Wijnbladeren uit Turkije ✔
Buffet ✘ Turkije ✘ 6 ✘ 45 minuten

Kikkererwten geroosterd ✔
Hapje ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 10 minuten

Lamsgehaktballetjes
Hoofdgerecht vlees ✘ Turkije ✘ 2 ✘ 60 minuten

Lamsstoofpot
Hoofdgerecht vlees ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 90 minuten

Linzen-maaltijdsoep
Maaltijdsoep ✘ Turkije ✘ 2 ✘ 90 minuten

Snijbonensalade (zeytinyagli taze fasulye) ✔
Bijgerecht groente ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 140 minuten

Spinazie gebakken uit Turkije ✔
Bijgerecht groente ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 20 minuten

Tuinbonenpuree (Bessara) ✔

Hapje of voorgerecht ✘ Turkije ✘ 8 ✘ 500 minuten​

Tuinbonensoep

Voorgerecht soep ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 90 minuten​

Yoghurtsalade uit Turkije (Cacik) ✔
Voorgerecht ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 15 minuten

Witte bonen uit Turkije (Kuru fasulye)

Bijgerecht groente ✘ Turkije ✘ 4 ✘ 1470 minuten​

Witte bonensalade ✔
Bijgerecht groente ✘ Turkije ✘ 2 ✘ 435 minuten


0 Reacties

    Turkse keuken

    Eten is een zeer aangename gebeurtenis in Turkije. Er is een oneindige variatie aan gerechten en ieder gehucht heeft wel zijn restaurant met zijn culinaire specialiteit. Vrouwendijen, Hare-Majesteit-vond-het-lekker, de Navel-van-de-Dame, Lippen-der-Gelieven. Allemaal poëtische namen van Turkse gerechten. Alle gebieden in de wereld waar eens een grote Keizer of Koning heerst kennen een sublieme keuken. Waarschijnlijk komt dat door het simpele feit dat ze nu eenmaal uitgestrekte gebieden bestreken, met een natuurlijke variatie aan produkten. Of kwam het wellicht door de lokale machthebbers, die, als ze iets gedaan wilden hebben van de keizer, naar hem afreisden met de lekkerste gerechten uit hun streek? Want dat een goed gestemde buik wonderen kan doen, is boven alle twijfel verheven. En ook jouw vakantie wordt pas echt onvergetelijk, als je goed hebt gegeten. De Turken zijn trots op hun gerechten, en rekenen hun keuken tot de drie ́grandes cuisines', samen met de Chinese en de Franse keuken. En of je het daar mee eens bent of niet, feit is dat de meeste buiken die Turkije voor het eerst aandoen, prettig verrast worden door de gerechten.  Over het algemeen krijgt de Turkse buik een gezond dieet, gebaseerd op vers fruit en groente, gegrild vlees en vele soorten salade. De diverse schotels worden vaak begeleid door yoghurt-sausen. Het ultieme culinaire genot van de Turken zelf, wordt gevormd door de 'meze': warme en koude voorgerechten, die vaak in de plaats komen van een complete maaltijd. Om een dergelijke meze-tafel samen te stellen, wandelen de heren van het gezelschap de keuken in, bekijken en keuren het aanbod, bespreken dat met de kok, geven aanwijzingen omtrent de bereiding terwijl de ober het gesprek volgt en het menu noteert. Op tafel verschijnen dan talloze kleine schoteltjes met verschillende
    gerechten, de onmisbare fles Raki -de nationale anijsdrank-, en natuurlijk het onmisbare verse brood. Vervolgens zet men zich aan tafel om daar pas laat, veelal diep in de nacht, weer achter vandaan te kruipen. Men heeft dan elkaar verhalen vertellend heel kalm gegeten, daarbij vaak stevig gedronken en vaak gaandeweg de avond nog het een en ander bij besteld.
    De Turkse monden zijn verwend. Ben je uitgenodigd of te gast bij een Turkse familie, dan moet je niet vreemd opkijken als de tafelheer het drinkwater terugstuurt en nieuw drinkwater vraagt, omdat dit de smaak van de Raki bederft. Of dat de hele tafel moet verhuizen, omdat de vis nu eenmaal gegeten moet worden met het geruis van de zee op de achtergrond. Turken dineren nu eenmaal graag in de omgeving waar het voedsel vandaan komt. En in dit licht bezien, is het ook niet vreemd dat het open-lucht- restaurant in Turkije is ontstaan. Het bekendste gerecht dat de Turkse keuken heeft voortgebracht is de sis kebap. Al heeft de sis kebap die in de westerse landen wordt geserveerd, geen enkele verwantschap met de talloze kebap-schotels in Turkije. In dit land betekent 'sis' stokje en 'sis kebap' niets meer dan 'vlees aan een stokje'. En daar heeft men al talloze variaties in. De meest gerenommeerde kebaps zijn de tandir kebap, een heel lam geroosterd in een ondergrondse oven, de Iskender kebab uit Bursa, plakken vlees aan een verticaal spit waarvan de geroosterde randen afgesneden worden en de Adana- kebap, gekruid lamsvlees met oregano en paprika. 


    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot