Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Zwitserse gerechten

20/11/2014

0 Reacties

 
Entrecôte Café de Paris
Hoofdgerecht vlees ✘  Zwitserland ✘ 4 ✘ 30 minuten 

Kaasfondue ✔
Hoofdgerecht Kaas ✘ Zwitserland ✘ 4 ✘ 15 minuten

Kaasfondue Linesse ✔
Hoofdgerecht kaas ✘ Zwitserland ✘ 2 ✘ 15 minuten

Kalfsoester met Emmentaler 
Hoofdgerecht vlees ✘ Zwitserland ✘ 4 ✘  10 minuten

Kruidenboter Café de Paris
Buffet ✘ Zwitserland ✘ 20 ✘ 270 minuten
0 Reacties

    Zwitserse keuken

    Culinair Zwitserland is een luilekkerland, dat van plaats tot plaats opnieuw ontdekt moet worden. Want naast enkele nationale gerechten staan er vooral regionale specialiteiten op het menu. De Zwitserse keuken combineert invloeden uit de Duitse, Franse en Noord-Italiaanse keuken. Per regio is het verschil groot; de taalregio's kunnen als een soort grove indeling worden beschouwd. Maar veel gerechten hebben de lokale grenzen overschreden en zijn in heel Zwitserland geliefd. Hieronder vallen o.a.: Kaasfondue is gesmolten kaas en stukjes brood. De stukjes brood worden op de fonduevork gespietst en geroerd in de gesmolten kaas die in een caquelon (karamische pan) geserveerd wordt. Raclette is gesmolten kaas geserveerd met "Gschwellti" (in de schil gekookte aardappelen), augurken en uien in het zuur evenals vruchten in mosterdsiroop. Alpenpasta is een soort gegratineerd gerecht van aardappelen, pasta, kaas, room en uien. En als bijgerecht niet vergeten: appelmoes. Rösti is een platte, in hete boter of vet in de pan gebakken koek van geraspte, gekookte (in de schil) of rauwe aardappelen, die alleen door het in de aardappelen aanwezige zetmeel gebonden worden. Rond 1900 ontwikkeld door de Zwitserse arts Maximilian Oskar Bircher-Brenner; van havervlokken, citroensap, gecondenseerde melk, geraspte appel, hazelnoten of amandelen. De chocolade kwam in de loop van de 16e eeuw naar Europa, op z'n laatst in de 17e eeuw werd chocola ook in Zwitserland bekend en geproduceerd. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw kwam de reputatie van Zwitserse chocolade in het buitenland op gang. De uitvinding van de melkchocolade door Daniel Peter hangt daar nauw mee samen, evenals de uitvinding van het concheren (fondantchokolade) door Rodolphe Lindt. Zwitserland exporteerde niet alleen chocolade, maar ook chocolatiers, wier namen nu nog bekend zijn: de gebroeders Josty, die in Berlijn hun beroemde chocoladezaak openden of Salomon Wolf en Tobias Béranger, die in St. Petersburg het bekende Café Chinois leidden. De gebroeders Cloetta openden chocoladefabrieken in Scandinavië, Karl Fazer de eerste banketbakkerij in Helsinki – later ontstond daaruit het merk Cloetta-Fazer. Zelfs Belgische chocolade heeft Zwitserse wortels: Jean Neuhaus opende in Brussel een banketbakkerij, zijn zoon Frédéric vond in 1912 de praline uit. Meer over Zwitserse chocolade vindt u op de website van de Zwitserse bond van chocoladefabrikanten. Je zou makkelijk een reis door Zwitserland van kaasmakerij naar kaasmakerij kunnen maken. Elke landstreek, elke regio heeft z'n eigen kaassoorten – ongelofelijk, wat een verscheidenheid er uit een enkel basisproduct, de goede Zwitserse melk, gemaakt kan worden! Zoals bijvoorbeeld de smeltend zachte Vacherin. De kruidige Appenzeller. De pikante Sbrinz. De Emmentaler gatenkaas. De wereldberoemde gruyère. Of de tot decoratieve rozetten geschaafde Tête de Moine. Allemaal maken ze - samen met de 450 andere kaassoorten - van een fondue, een raclette, een "Zvieri-Plättli" (kaasplank als tussenmaaltijd) een culinaire belevenis. Echt een goudmijn voor kaasspecialiteiten zijn overigens de verkoopstands van de boeren en kaashandelaren op de weekmarkt, waar veel kaas direct van de alpenweide komt en van de kaasbol afgesneden wordt. Ook de vele kaasboerderijen (waar je kunt kijken) en alpenkaaskelders zijn een uitstapje waard.

    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot