Jarenlang ben ik er naar op zoek geweest, een moeizame zoektocht die mij over gebaande en minder gebaande paden heeft gevoerd, en die elke keer weer strandde in een teleurstelling. Altijd maar op zoek naar dat ene ding: De Perfecte Aardappel. Zo'n ouderwetse aardappel, geel en stevig en dièp van smaak, een aardappel uit grootmoeders keuken, al zo lekker dat er eigenlijk niets bij hoeft, een lepeltje jus hooguit. Frustrerend waren de klopjachten langs omgeploegde kleiakkers van Groningen tot Maastricht, de kruisverhoren van vertwijfelde groentejuweliers die het antwoord ook niet wisten, en die mij elke keer tevergeefs met een nieuwe zak aardappels naar huis stuurden. Nóg frustrerender waren de terloopse ontmoetingen, zoals de keer dat ik in een Frans restaurant de Perfecte Aardappel op mijn bordje trof, waarna ik hevig geëmotioneerd de eigenaar erbij riep die mij best had willen uitleggen wat zijn geheim was, als ik ook maar beter Frans gesproken had. Of de keren dat mijn moeder per ongeluk Perfecte Aardappels op tafel zette. Ze is al lang overleden en kon absoluut niet koken. Ze wist zelf ook niet hoe ze dit voor elkaar had gekregen. Dus daar had ik ook niets aan. Maar de queeste is voorbij, mijn luit kan aan de wilgen, want de code is gekraakt. Nou ja een kennis heeft dat gedaan. Die heeft over de schouder van zijn perfect kokende moeder meegekeken. De oplossing is echt te simpel voor woorden. Hier komt ie! Je hebt nodig: vastkokende aardappels (bijvoorbeeld Lady Chrysti), fijngemalen zeezout, goede olijfolie, bieslook of peterselie fijngesneden. Schil de aardappels: Snijd grote aardappels in stukken. Doe ze in een pan, en giet er water bij tot dat de aardappels net onder staan. Voeg wat zout toe. Kook de aardappels op middelhoog vuur gaar (ongeveer 20 minuten). Prik om te testen. Giet ze af, en stoom ze even droog op het kleinste pitje. Nu komt het: doe de deksel weer op de pan en laat minimaal 20 minuten staan. Hoe het kan snap ik ook niet, maar de aardappel wordt twee keer zo smaakvol, en krijgt een fijne, lijmige structuur. Snijd de aardappels in plakken en overgiet ze met straaltjes olijfolie, bestrooi met bieslook of peterselie en eventueel nog wat zout. Eet ze warm, lauw of koud, als bijgerecht of gewoon zo.
|
TipsIn dit gedeelte van de site kom je hele handige tips tegen die ik in de loop der jaren heb verzameld en die je bij het koken kunt gebruiken. Ook producten, diensten, restaurants en boeken komen hier aan de orde. Categorieën
Alles
|