Goed koken
  • Lekkere recepten
  • Tips
  • Films
  • Maand
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Landen
  • Diversen
  • Blog

Algemene tips

23/3/2015

0 Reacties

 
Koken voor grote groepen is andere koek dan koken thuis. De hoeveelheden zijn niet alleen groter, ook de (voor)bereidingstijden zijn langer. Hieronder een aantal tips voor het betere kookwerk. Kies voor recepten die eenvoudig te bereiden zijn, tenzij je (amateur) kok bent natuurlijk (dan kan het niet ingewikkeld genoeg!) Zorg voor een beetje variatie. Er is meer dan pasta. Denk ook eens aan rijst, couscous, aardappels, tortilla's of brood in combinatie met vlees of vis en groente. Het is handig op tijd te beginnen met de voorbereiding: het uitzoeken en klaarzetten van alle ingrediënten, het wassen van groente, het snijwerk, etcetera. 

PASTA EN NOEDELS KOKEN
Begin met het volgieten van de waterketel met heet water uit de kraan. Zet de ketel op het vuur. Als het water kookt, het water overgieten in een ruime pan. Opnieuw aan de kook brengen en dan de pasta en een snuf zout toevoegen. Voeg eventueel een scheut olie toe om plakken tegen te gaan. Een of twee bouillonblokjes toevoegen geeft meer smaak. Giet pasta als het gaar is (proeven!) af in het vergiet. Stort het daarna terug in de pan. Voeg eventueel nog een extra scheutje olie toe en roer even door. 

RIJST KOKEN (kan ruim van te voren)
Doe de rijst uit het pak in een lege pan en voeg een snuf zout en eventueel bouillonblokjes toe. Voeg nu ongeveer anderhalf keer deze hoeveelheid aan water toe en breng het aan de kook. Zodra de rijst het water heeft opgenomen, de pit uitdraaien, de rijst goed omroeren en de pan met deksel erop in een slaapzak of dekbed wegzetten. Na ongeveer een half uur is de rijst droog en korrelig. Je kunt de pan echter meerdere uren laten staan, terwijl de rijst warm en op smaak blijft. 

AARDAPPELEN KOKEN
Schil de aardappels en was ze schoon. Snijd ze in gelijkmatige, niet te grote stukken. Doe de aardappels en een snuf zout in een pan en voeg koud water toe tot de aardappels net niet onder staan. Zet de pan met deksel op het vuur en controleer af en toe of de aardappels niet droogkoken (in dat geval warm water toevoegen). Als de aardappels gaar zijn, afgieten met deksel op pan of in vergiet. 

HOEVEELHEDEN
Ga uit van de volgende gemiddelden per persoon: 
Brood: ca 4-8 sneetjes per dag (1 brood bevat ca. 20 sneetjes), Uitgaande van brood bij ontbijt en lunch. 
Vlees of vis: 100-150 gram indien verwerkt in het gerecht, 150-200 gram indien het als los gerecht geserveerd wordt.
Groente: 100-300 gram per persoon
  • reken 200 gr groente ná snijden en schoonmaken per persoon. Je hebt dus bijvoorbeeld 300 gram spruiten nodig omdat je er de buitenste blaadjes af moet halen
  • slinkende groente: 300 tot 400 gram
  • niet-slinkende groente: 150- 250 gram
  • rauwe groente: 150 gr. 
Pasta/Noedels: 75-100 gram droge pasta Rijst: 75-100 gram droge rijst 
Aardappels: 200-300 gram geschild (2 of 3 aardappelen) -  voor stamppot 500 gram 
Yoghurt/vla: 200-250 mi per portie 
Soep: 200-250 mi per portie (1 kom per persoon) Maaltijdsoep: 0,4 liter per portie
Stamppotten: 
• met weinig smaak: evenveel groente als aardappelen 
• met sterke smaak (bijvoorbeeld zuurkool): helft van het gewicht van de aardappelen 
• rauw: kwart van het gewicht van de aardappelen (aangezien de groente niet slinkt) 
Gebruik meer aardappelen dan normaal. Reken ongeveer 500 gram bereide stamppot per persoon.
Toetje: 
Een schaaltje of bordje per persoon is voldoende. Dat is 125 tot 250 milliliter per persoon, afhankelijk van de maaltijd. Uit een literpak vla haal je ongeveer 5 porties. 
0 Reacties

Groepsmenu's

21/3/2015

0 Reacties

 
MENU 1

Italiaans menu 24 personen
Menukaartje Italiaans menu

Italiaanse tomatensoep
*
Risotto met bospaddestoelen

Italiaanse salade
*

Bosvruchten met chocoladesaus

MENU 2

1000 en 1 nacht 24 personen 
Menukaart 1000 en 1 nacht

Libanese linzensoep
*
Shoarma of Falafel

Couscoussalade

Arabische sperziebonen
*
Saffraanyoghurt


MENU 3


Lente menu 24 personen
Menukaartje lente menu

Aspergesoep met hamblokjes
*
Maaltijdsalade met mangosaus
*

Pan­na-cot­ta-aard­bei­en­tri­f­le

MENU 4


Amerikaans menu 24 personen
Menukaartje Amerikaans menu

Paprikasoep uit Louisiana
*
Mac 'n cheese

Caesar Salad
*
Oreokoekjes met bosvruchtenijs


MENU 4A

Oosters 12-15 personen

Chinese kippensoep
*
Kipsaté met satésaus

Gado Gado voor 4 met satésaus (vegetariërs)

Spiegeleieren, Sajoer boontjes, Atjar, komkommer, tomaat, kroepoek, uitjes

Rijst of Nasi
*
Roomijs met tropische vruchtencocktail

MENU 5*

Hollandse stamppot 24 personen

Menukaartje Hollandse (stamp)pot

Champignonsoep
*
Andijviestamppot

Zuurkoolstamppot
*
Vlaflip met mandarijn of aardbei

MENU 6*

Pasta 30 personen
Menukaartje Pasta

Basilicumsoep
*
Pasta Bolognese

Italiaanse Salade
*
Tiramisu

Menu 7

Groepsmenu Russisch 30-35 personen

Borsjtsj soep + Turks brood
*
BUFFET

Auberginekaviaar

Aardappelsalade

Blini’s met zalm

Insalata Russo

Worst en Kaas

Gevulde eieren met kaviaar

Haring op roggebrood

Groene salade

Gehaktballetjes in Tomatensaus
*
NAGERECHT

MENU 8

Italiaans (vegetarisch) 20 personen


Courgettesoep
*
Spaghetti Primavera

Eenvoudige Salade
*
Tiramisu

MENU 9

Italiaans Menu (zomer) voor 20 personen

Stracciatella alla Romana soep
*
Gehaktbal in tomatensaus (Polpete di Pomodore)

Broccoli alla Milanese - Rucola Salade (Insalata di Rucola)

Aardappel uit de oven (Patata di Forno)
*
Tiramisu


MENU 10

Mexicaans eenvoudig 12-15 personen  

Kokos Maïssoep
*
Wraps met kip en coleslaw

Gepofte Aardappel

Guacamole
*
Mangomousse

MENU 11*

Herfst 30 personen

Menukaartje Herfstmenu

Pompoensoep met champignons
*
Ovenschotel met prei en gehakt

Salade
*
Stoofpeertjes met karamelsaus en ijs

MENU 12*

Hollandse winter 30 personen

Menukaartje Hollandse winter

Groentesoep
*
Rundervink of vegetarisch “vlees”

Spruitjes

Geroosterde wintergroenten
*
Appeltaart met slagroom


MENU 13


Oosters Menu voor 20 personen

Loempia’s geserveerd met een blaadje sla
*
Kipsaté met satésaus

Gado Gado voor 4 met satésaus

Eieren in kerriesaus, Sajoer boontjes, Atjar, komkommer, tomaat, kroepoek, uitjes

Rijst of Nasi
*
Roomijs met tropische vruchtencocktail


MENU 14

Italiaans (winter) voor 20 personen

Minestrone soep
*
Gehaktbal in tomatensaus (Polpete di Pomodore)

Broccoli alla Milanese - Rucola Salade (Insalata di Rucola)

Aardappel uit de oven (Patata di Forno)
*
Tiramisu



MENU 15

Hollands  Menu (zomer + winter) voor 12-15 personen

Limburgse Aspergesoep
*
Edammer Kaasschotel

Worteltjes of groente v.d. dag - Eenvoudige Salade - Gebakken Aardappelen
*
Vlaflip met aardbeien




0 Reacties

Lunchhapjes

8/12/2014

0 Reacties

 
Groepen willen vaak ook ‘s middags tijdens de lunch een warm hapje. Naast de gebruikelijke kroketten en soep, heb ik hieronder lekkere lunchhapjes verzameld, die naast dat ze makkelijk te maken zijn, ook vaak nog oud brood gebruiken. Zo kook je zuinig en maakt je alles op.
Champignons op toast

Courgette frittata

Huzaren slaatje

Uitsmijter

Croissants met vulling

Ei, brood en mozzarella

0 Reacties

    Koken voor groepen

    Ik kook nogal eens voor groepen tot soms wel 70 personen. Hiernaast tref je menu’s aan die ik zoal maak. De nevenstaande menu’s zijn meestal tot 24 personen, omdat dit voor mij het meeste voorkomt. Bij meer personen zijn de hoeveelheden makkelijk aan te passen. Kijk hiernaast bij hoeveelheden. Ook zijn sommige menu’s vegetarisch, maar allemaal zijn ze vegetarisch te maken. Mijn belangrijkste tip is: Hou het simpel! In het begin wilde ik nog wel eens uitpakken en kwam dan soms in tijdnood. nevenstaande menu’s zijn uitgetest. Ze hebben een thema en als je op de naam van het menu klikt verschijnt een PDF-bestand. Dit bestand heeft 2 bladzijden. Als je hem dubbelzijdig afdrukt heb je aan de ene kant een boodschappenlijst en aan de andere kant de bereidingswijze. Je kunt bijna alles op je gemak voorbereiden en later afwerken. Nog een laatste tip! Je kunt bereide gerechten makkelijk warm houden in de oven op een temperatuur van 100 graden. Doe groenten, aardappelen, vlees en vis in ovenschalen en dek ze af met aluminiumfolie en zet ze in de warme oven. Zo blijven alles warm en gaart niet te ver door.



    RSS-feed

Mijnheer de Groot

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar de website van goochelaar Mijnheer de Groot. Entertainment voor elk kinderfeest, verjaaardagspartijtje, sinterklaasfeest of wat dan ook. Je vind daar alles wat ik zoal doe, maar ook kun je boekjes downloaden en ik houd daar een blog bij met allerlei wetenswaardigheden en nieuwtjes

Wandelen met de camera

Kijk ook eens door op bovenstaande titel te klikken naar mijn wandelwebsite. En keur aan wandelingen in binnen en buitenland met bij elke wandeling een fotoalbum, een routebeschrijving en een GPS-track. Nagenoeg alle wandelingen beginnen en eindigen bij een station. Dus erg makkelijk als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent.
Foto
© 2014 Frans de Groot